Zupa szczawiowa bezmięsna

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lubicie zupy ? Ja dostałam szczaw od mamy, która własnoręcznie robiła zebrany ze swojej działki. Taki swojski najlepszy nie to co ze sklepów, że więcej jest w nim jak ja to mówię nitek niż porządnego szczawiu a i smak szczawiu o wiele smaczniejszy.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 g tłuszczu z gęsi lub 3 łyżki oleju,

    2 łyżki suszonych warzyw,

    2 marchewki 150 g,

    1 kawałek liści pora,

    3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

    4 ziela angielskie,

    2 liście laurowe,

    10 młodych ziemniaków,

    2 łyżeczki cukru,

    330 g śmietany 18 %,

    2 słoiki od dżemu wyższe szczawiu



    dodatkowo :

    jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa bezmięsna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać pokrojoną marchew, tłuszcz z gęsi, suszoną warzywa, pokrojony liść pora oraz dwie łyżeczki przyprawy uniwersalnej, całość zagotować zmniejszyć ogień i chwilę pogotować przez czas obrania ziemniaków. Jak już ziemniaki mamy obrane i pokrojone w większa kostkę dodać je do gotującego się wywaru i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków w trakcie gotowania dodać ziela angielskie oraz liście laurowe.
  • zupa 2. W czasie gdy wywar z ziemniakami się gotuje przygotować szczaw, gdy w wywarze ziemniaki są już miękkie dodać przygotowany szczaw ( jeśli ktoś nie lubi mocno kwaśnej zupy wystarczy dodać jeden słoik ). Zamieszać i chwilę pogotować na wolnym ogniu a w chwili gotowania się zupy ze szczawiem przygotować śmietanę przełożyć ją do salaterki wsypać cukier oraz gorący wywar z zupy, rozmieszać do czasu aż nie będzie grudek od śmietany.
  • zupa 3. Jak mamy już przygotowaną śmietanę a zupa się pogotowała wlać śmietanę zwiększyć ogień i szybkim ruchem łyżki zamieszać a zupę lekko zagotować. Zdjąć z ognia i i doprawić jeszcze przyprawą uniwersalną do smaku. Dodając cukru do kwaśnej śmietany przed jej wlaniem do kwaśnej zupy nie spowoduje tego że śmietana się zważy.
  • zupa 4. Ugotowaną zupę przelać do talerzy i podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub jeżeli ktoś lubi to z jajkiem sadzonym. Zupa wyszła tak przepyszna, że z dużego garnka pięciolitrowego została mniejsza połowa i zapewne do wieczora już jej nie będzie. Chyba że zostanie to będzie na jutro a jutro będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej kwaśna.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować