Dziś na życzenie córki przygotowałam jej ulubioną szczawiową na szybko bez mięsa, lubimy takie zupy, gdy szybko się je gotuje a jeszcze jak wszystkim smakuje to już w ogóle petarda.
5 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
150 g tłuszczu z kaczki lub gęsi,
8 średniej wielkości ziemniaki,
1 marchew średnia,
5 ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
1 słoik od dżemu szczawiu swojskiego,
1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
1 łyżka cukru,
200 ml śmietany 30 %
Zupa szczawiowa bezmięsna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać dwa litry wody dodać marchew pokrojoną dowolnie oraz tłuszcz tak około 1 łyżki jeżeli ktoś nie posiada tłuszczu można dodać dwie łyżki oleju, pogotować na wolnym ogniu do pół miękkości marchwi. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować do miękkości ziemniaków. Jak ziemniaki są już dość miękkie dodać szczaw ze słoika razem z sokiem i zagotować przez 5 minut, za chwilę dodać ziela angielskie, liść laurowy, cukier i przyprawę uniwersalną, zagotować
2.Gdy zupa ze szczawiem pogotowała się przez chwilę wtedy wlać śmietanę 30 %, doprawić jeszcze według swego smaku przyprawą uniwersalną, szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła lekko zagotować a następnie zdjąć z ognia. Jak dla nas zupa szczawiowa bez dodatku mięsa ma o wiele bardziej wyrazisty smak
3.Ugotowaną zupę szczawiową podałam z ugotowanym na twardo jajkiem kurzym, można też podać do takiej zupy jajko sadzone kto jak lubi. Zupa wyszła gęsta i kwaśna jak lubimy wspaniale czuć dodany szczaw, jeżeli ktoś z państwa nie lubi kwaśnej szczawiowej wystarczy dodać mniej szczawiu
Komentarze