Zupa pomidorowa z ryżem,porem na udkach kurczaka

5 (6 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Na bulionie z ryżem smakuję najlepiej.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 udka kurczaka
    2 l wody
    2 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    kawałek pora
    2 liście laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego
    150 g ryżu białego
    1 łyżeczka cukru oraz soli
    200 g koncentratu pomidorowego
    posiekana natka pietruszki do podania
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa z ryżem,porem na udkach kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawałki kurczaka przełożyć do garnka i smażyć do czasu aż się przyrumienią .Do udek dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz wodę. Gotować do miękkości mięsa, wyjąć kurczaka oraz przyprawy z wywaru. Mięso rozdrobnić na mniejsze kawałki. Warzywa obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w ćwierć plasterki.
    Do wrzącego wywaru wsypać opłukany wcześniej ryż i gotować 10 minut. Dodać rozdrobnione warzywa, sól i gotować kolejne 4 minuty. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, cukier,ugotowane mięso, gotować jeszcze 2-3 minuty.Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować