Zupa makowa z kluseczkami francuskimi

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Propozycja na Wigilię.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mak: 1 szklanka
    - mleko: 4 szklanki
    - migdały: 10 sztuk
    - goździki: 2 sztuki
    - imbir: 1 szczypta
    - cukier so smaku: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - mąka: 1 szklanka
    - jajka: 2 sztuki
    - masło: 1.5 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa makowa z kluseczkami francuskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak przesiać, wypłukać kilkakrotnie, zalać letnią przegotowaną wodą, odstawić na 2 godziny. Dokładnie odcedzić. Zemleć w maszynce z drobnym sitkiem. Migdały sparzyć, obrać, również zemleć lub utrzeć w moździerzu. Mleko zagotować z przyprawami. Połączyć z makiem i migdałami, gotować 10 minut. Doprawić solą i cukrem. Podawać z kluseczkami francuskimi. Przygotować kluski: utrzeć żółtka z masłem na gładką puszystą masę. Z białek ubić pianę, delikatnie wymieszać z masą maślaną, dosypując po dwie łyżki mąki. Gdyby ciasto było za gęste, dolać kilka łyżek mleka. Kiedy zaczną się w nim ukazywać pęcherzyki powietrza, nabierać metalową łyżką, każdorazowo maczaną w wodzie, niewielkie porcje i kłaść na wrzątek, Gotować 3 minuty od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować