Zupa dyniowa z kluseczkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealna na śniadanie lub kolację!

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 0,5 kg obranej i wydrążonej dyni
    - 0,5 l mleka
    - 2 jajka
    - 1,5 szklanki mąki
    - cukier do smaku
    - sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kluski Zacierki Śniadanie

Zupa dyniowa z kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowanie dyni 1. Dynię pokrój na drobne kawałeczki, przełóż do garnka, dodaj 2-3 łyżki wody i gotuj na średnim ogniu do momentu aż dynia zacznie się rozpadać. Zblenduj dynię na kremową konsystencję.
  • Zacierka 2. Do miski wbij jajka, wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli i cukier według preferencji. Zacieraj masę do momentu uzyskania kluseczek. Do drugiego garnka wlej mleko, zagotuj i wsyp zacierkę, gotuj około 10 minut.
  • Kluseczki 3. Przelej mleko z kluseczkami do garnka z zupą dyniową, dokładnie wymieszaj, dodaj cukru do smaku.

Porady

Zupę można przygotować w wersji wegańskiej. Jajka w kluseczkach zastąpić wodą, a zamiast mleka krowiego użyć roślinnego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować