Makowa z kluseczkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ta zupa jest uboższą wersją makówek. Ma mniej bakalii, ale też jest bardzo smaczna.

Składniki:

  • ● 1 szkl. maku
    ● litr mleka
    ● kilka migdałów
    ● 2-3 goździki
    ● szczypta imbiru
    ● cukier
    ● sól
    Kluski:
    ● 1 szkl. mąki
    ● 2 jajka
    ● łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Makowa z kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały sparzamy. Obieramy,
    mielimy w maszynce lub
    ucieramy w moździerzu.
  • 2. Mak przesiewamy. Kilkakrotnie
    płuczemy, a następnie
    zalewamy ciepłą przegotowaną
    wodą. Odstawiamy na ok.
    2 godziny. Dokładnie osączamy.
    Mielimy w maszynce przez
    sitko o małych oczkach.
  • 3. Mleko doprowadzamy do
    wrzenia. Dodajemy goździki,
    imbir oraz mak i migdały. Gotujemy
    10 minut. Doprawiamy
    solą i cukrem.
  • 4. Robimy kluski: żółtka ucieramy
    z masłem na puszystą
    masę, białka ubijamy na
    sztywno. Białka delikatnie
    mieszamy z masą żółtkową,
    stopniowo dosypując po dwie
    łyżki mąki. Mieszamy, aż
    w cieście pojawią się pęcherzyki
    powietrza.
  • 5. Łyżką zanurzaną w zimnej
    wodzie nabieramy niewielkie
    porcje ciasta i wkładamy do
    wrzątku. Gotujemy ok. 3 minut
    od wypłynięcia. Podajemy
    z zupą makową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Notka redakcyjna

PP_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować