Makowa z kluseczkami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Oryginalna propozycja na wigilijną kolację. Przepis przesłał Andrzej Grummich.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mak: 1 szklanka
    - mleko: 1 litr
    - migdały: 10 sztuk
    - goździki: 3 sztuki
    - imbir: 1 szczypta
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - mąka: 1 szklanka
    - Jajko: 2 sztuki
    - masło: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Makowa z kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały sparzamy. Obieramy,
    mielimy w maszynce lub
    ucieramy w moździerzu.
  • 2. Mak przesiewamy. Kilkakrotnie
    płuczemy, a następnie
    zalewamy ciepłą przegotowaną
    wodą. Odstawiamy na ok.
    2 godziny. Dokładnie osączamy.
    Mielimy w maszynce przez
    sitko o małych oczkach.
  • 3. Mleko doprowadzamy do
    wrzenia. Dodajemy goździki,
    imbir oraz mak i migdały. Gotujemy
    10 minut. Doprawiamy
    solą i cukrem.
  • 4. Robimy kluski: żółtka ucieramy
    z masłem na puszystą
    masę, białka ubijamy na
    sztywno. Białka delikatnie
    mieszamy z masą żółtkową,
    stopniowo dosypując po dwie
    łyżki mąki. Mieszamy, aż
    w cieście pojawią się pęcherzyki
    powietrza.
  • 5. Łyżką zanurzaną w zimnej
    wodzie nabieramy niewielkie
    porcje ciasta i wkładamy do
    wrzątku. Gotujemy ok. 3 minut
    od wypłynięcia. Podajemy
    z zupą makową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować