Makowa z kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Migdały sparzamy. Obieramy,
mielimy w maszynce lub
ucieramy w moździerzu.
2.Mak przesiewamy. Kilkakrotnie
płuczemy, a następnie
zalewamy ciepłą przegotowaną
wodą. Odstawiamy na ok.
2 godziny. Dokładnie osączamy.
Mielimy w maszynce przez
sitko o małych oczkach.
3.Mleko doprowadzamy do
wrzenia. Dodajemy goździki,
imbir oraz mak i migdały. Gotujemy
10 minut. Doprawiamy
solą i cukrem.
4.Robimy kluski: żółtka ucieramy
z masłem na puszystą
masę, białka ubijamy na
sztywno. Białka delikatnie
mieszamy z masą żółtkową,
stopniowo dosypując po dwie
łyżki mąki. Mieszamy, aż
w cieście pojawią się pęcherzyki
powietrza.
5.Łyżką zanurzaną w zimnej
wodzie nabieramy niewielkie
porcje ciasta i wkładamy do
wrzątku. Gotujemy ok. 3 minut
od wypłynięcia. Podajemy
z zupą makową.
Komentarze