Zupa krem ze świeżych pomidorów z domowym makaronem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna i lekka zupa na smażonych warzywach. Idealna na wiosenny i letni obiad. Dzięki smażonym warzywom wydobywamy więcej smaku i aromatu. Uwielbiam tak przygotowane zupy. Moją pyszną zupkę podałam z makaronem własnoręcznie zrobionym. Makaronem na samych jajkach, taki jest najlepszy. Do tego odrobina jogurtu naturalnego i świeży koperek, taki prosto z kuchennego parapetu. Zróbcie koniecznie taką zupkę. Warto. Smacznych inspiracji.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na makaron:
    2 szklanki mąki tortowej
    4 małe jajka
    pół łyżeczki soli

    Na zupę:
    4 duże pomidory ( tak około 60 dag )
    1 duża marchewka
    1 duża pietruszka
    2 średnie cebule
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka masła lub margaryny do smażenia
    bulion warzywny ( tak około 1 litr )
    Vegeta Natur przyprawa warzywna do potraw według uznania

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    sól do gotowania makaronu
    świeży koperek do posypania zupy
    jogurt naturalny typu skyr według uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem ze świeżych pomidorów z domowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron domowy: Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek wbijamy jajka, dodajemy sól. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto odpoczęło. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część cienko wałkujemy i kroimy w długie paski.
    Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy, zostawiamy na około pół godziny żeby trochę przesechł. Od czasu do czasu mieszamy, żeby się nie posklejał. Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dokładnie osączamy z wody i mieszamy, żeby się nie posklejał.
  • 2. Zupa: Marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Można je sparzyć i obrać ze skórki, lub w trakcie gotowania wyjąć skórkę. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy warzywa ( oprócz pomidorów ) i przesmażamy kilka minut. Uważamy, żeby za mocno nie zrumienić, następnie wrzucamy pomidory i chwilę przesmażamy. Do przesmażonych warzyw wlewamy bulion warzywny i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy blenderem na gładki krem. Na koniec zupę przyprawiamy Vegetą Natur .
  • 3. Podanie: Na talerze nakładamy po porcji makaronu, nalewamy zupę, nakładamy po porcji jogurtu i posypujemy świeżym posiekanym koperkiem. Podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Z przepisu wychodzi około 2 litry zupy. Porcja dla około 4 osób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować