Zupa w jesiennym klimacie, czyli połączenie dyni i marchewki z rozgrzewającą nutką ostrej papryczki oraz z aromatycznymi przyprawami. Zupa jest sycąca i rozgrzewająca, w sam raz na poprawę nastroju w chłodny dzień.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1) 500 g dyni obranej i wydrążonej
2) 3 średnie marchewki
3) serek topiony śmietankowy (100g)
4) serek kremowy kanapkowy (do smarowania) lub mascarpone (100 g)
5) ok. 1,5-2 l bulionu warzywno-drobiowego
6) por (biała część)
7) cebula
8) śmietana 30%
9) sól, pieprz
10) pół łyżeczki imbiru
11) chili
12) kurkuma
13) pestki dyni
Zupa krem z dyni i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kosteczkę, pora w plasterki i podsmażamy je w garnku z grubym dnem wysmarowanym olejem.
2.Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i kawałki marchewki, chwilę podsmażamy i zalewamy bulionem. Gotujemy aż warzywa będą miękkie i dodajemy serek topiony i serek kanapkowy i mieszamy aż się rozpuszczą. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą, pieprzem, chili, kurkumą i imbirem. Następnie zupę miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę bulionu lub wody.
3.Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
4.Zupę przelewamy do miseczek i posypujemy prażonymi pestkami dyni i podajemy z chrupiącymi grzankami.
Komentarze