Zupa krem z dyni i marchewki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa w jesiennym klimacie, czyli połączenie dyni i marchewki z rozgrzewającą nutką ostrej papryczki oraz z aromatycznymi przyprawami. Zupa jest sycąca i rozgrzewająca, w sam raz na poprawę nastroju w chłodny dzień.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 500 g dyni obranej i wydrążonej
    2) 3 średnie marchewki
    3) serek topiony śmietankowy (100g)
    4) serek kremowy kanapkowy (do smarowania) lub mascarpone (100 g)
    5) ok. 1,5-2 l bulionu warzywno-drobiowego
    6) por (biała część)
    7) cebula
    8) śmietana 30%
    9) sól, pieprz
    10) pół łyżeczki imbiru
    11) chili
    12) kurkuma
    13) pestki dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa krem z dyni i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kosteczkę, pora w plasterki i podsmażamy je w garnku z grubym dnem wysmarowanym olejem.
  • 2. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i kawałki marchewki, chwilę podsmażamy i zalewamy bulionem. Gotujemy aż warzywa będą miękkie i dodajemy serek topiony i serek kanapkowy i mieszamy aż się rozpuszczą. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą, pieprzem, chili, kurkumą i imbirem. Następnie zupę miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę bulionu lub wody.
  • 3. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
  • 4. Zupę przelewamy do miseczek i posypujemy prażonymi pestkami dyni i podajemy z chrupiącymi grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować