Zupa kalafiorowa

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dziś na obiad ugotowałam zupę kalafiorową na porcjach rosołowych która jest gotowa w niecałe sześćdziesiąt minut

  • 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa z szyją,

    400 g kalafiora - 5 sporych różyczek,

    1 średnia marchew,

    7 średniej wielkości ziemniaki,

    2 łyżki suszonej włoszczyzny,

    2 małe korzenie pietruszki,

    2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

    2 oryginalne kostki magii,

    150 ml śmietany 30 %,

    1 mały liść pora,

    3 małe gałązki natki pietruszki + 2 łyżki natki na koniec gotowania się zupy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać dwa litry wody, dodać umyte i oczyszczone porcje rosołowe kurze, wkroić dowolnie obraną marchew oraz korzeń pietruszki, także wkroić również liść pora i trzy gałązki natki pietruszki. Całość gdy się zagotuje zmniejszyć gaz, zdjąć powstałe szumowiny i chwile pogotować na wolnym ogniu po niedługim czasie czyli po około 15 minutach wsypać warzywa suszone oraz przyprawę uniwersalną zagotować a następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i na wolnym ogniu gotować do miękkości dodanych ziemniaków
  • zupa 2. Gdy już ziemniaki w gotowanym wywarze na porcji rosołowej są wystarczająco miękkie wtedy dodać różyczki kalafiora podzielone na mniejsze części i oczywiście wypłukać, dodać także kostki magii chyba że ktoś nie ma można pominąć ja mam z Niemiec, z dodanym kalafiorem gotować również na wolnym ogniu do jego miękkości na koniec dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki i chwilę pogotować . Do zagotowanej zupy wlać śmietanę zamieszać, zagotować doprawiając jeszcze według swego smaku i zdjąć z ognia
  • zupa 3. Zupa wyszła tak smaczna aż rodzinka brała dolewki wiem że większość ludzi nie toleruje porcji rosołowych twierdząc że to mięso dla psów ja się z tym nie zgadzam raz że szybko gotuje się na porcjach zupa a dwa że są dość tłuste i nie trzeba dodawać żadnego tłuszczu do zup, ja porcji nie wyciągam z zupy gotują się do końca z całością i wtedy podczas jedzenia zupy mięso idealnie odchodzi od kości
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować