Zupa kalafiorowa najlepiej smakuje jak sobie chwilę postoi i nabierze smaku. Zupa kalafiorowa będzie jeszcze smaczniejsza, gdy dodamy do niej więcej natki pietruszki. Jednak można pominąć ten dodatek, jeżeli domownicy jej nie znoszą.
4.89 (192 ocen)
Zupa kalafiorowa jest prosta w przygotowaniu. Każda gospodyni ma swój własny przepis na zupę kalafiorową, który rzadko ulega zmianom. W wersji podstawowej należy garnek z 1,5 l wody, 2 łyżkami domowej pasty warzywnej oraz 2 marchewkami należy postawić na ogniu. Gdy baza na zupę kalafiorową się zagotuje należy wrzucić 6 pokrojonych w kostkę ziemniaków, po około 10 minutach można dodać makaron, a po kolejnych 10 minutach różyczki umytego kalafiora. Zupę kalafiorową należy gotować pod lekko uchyloną pokrywką. Gdy składniki są miękkie, ale nie rozgotowane zupa kalafiorowa powinna być doprawiona solą oraz pieprzem. Następnie zupa kalafiorowa powinna być wzbogacona o posiekany drobno koperek, a na końcu dodajemy zahartowaną z odrobiną zupy śmietanę. Zupa kalafiorowa jest gotowa. Smacznego!
Spróbuj też prostego przepisu na zupę selerową.
Komentarze