Prosta zupa kalafiorowa

  • wyświetlono: 151705 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 4

Zupa kalafiorowa najlepiej smakuje jak sobie chwilę postoi i nabierze smaku. Zupa kalafiorowa będzie jeszcze smaczniejsza, gdy dodamy do niej więcej natki pietruszki. Jednak można pominąć ten dodatek, jeżeli domownicy jej nie znoszą.

evita0007

Składniki

(na 3 l)

2 marchewki
2 pietruszki
4 średnie ziemniaki
1 udko z kurczaka
1/4 selera (korzeń)
1/2 średniego kalafiora
2 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
4-5 ziaren pieprzu ziarnistego
1 łyżka posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
śmietana 18% 200 g + łyżka mąki
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Prosta zupa kalafiorowa

  • 1. Zupa kalafiorowa - przepis:
    Warzywa obieramy i myjemy, następnie marchew i pietruszkę kroimy w krążki, kalafiora dzielimy na różyczki, ziemniaki w kostkę a seler może zostać w całości.
  • 2. Następnie do garnka wrzucamy udko i zalewamy wodą. Potem dodajemy wszystkie warzywa oprócz kalafiora. Dodajemy łyżeczkę soli i zagotowujemy. Następnie ściągamy szumowiny, dodajemy listki laurowe, czarny pieprz ziarnisty i ziele angielskie.
  • 3. Jak ziemniaki lekko zmiękną dodajemy kalafiora, natkę pietruszki i koperek. Zupa kalafiorowa powinna się gotować, aż do momentu, gdy kalafior nabierze miękkości.
  • 4. Następnie całość zabielamy śmietaną wymieszaną z mąką pszenną i odrobiną wody. Na koniec zupa kalafiorowa powinna być jeszcze doprawiona, żeby nie była mdła . Zupa kalafiorowa jest gotowa do podania. Smacznego !

Jak ugotować zupę kalafiorową?

Zupa kalafiorowa jest prosta w przygotowaniu. Każda gospodyni ma swój własny przepis na zupę kalafiorową, który rzadko ulega zmianom. W wersji podstawowej należy garnek z 1,5 l wody, 2 łyżkami domowej pasty warzywnej oraz 2 marchewkami należy postawić na ogniu. Gdy baza na zupę kalafiorową się zagotuje należy wrzucić 6 pokrojonych w kostkę ziemniaków, po około 10 minutach można dodać makaron, a po kolejnych 10 minutach różyczki umytego kalafiora. Zupę kalafiorową należy gotować pod lekko uchyloną pokrywką. Gdy składniki są miękkie, ale nie rozgotowane zupa kalafiorowa powinna być doprawiona solą oraz pieprzem. Następnie zupa kalafiorowa powinna być wzbogacona o posiekany drobno koperek, a na końcu dodajemy zahartowaną z odrobiną zupy śmietanę. Zupa kalafiorowa jest gotowa. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakikalafiorkwaśna śmietanazupa kalafiorowa

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa kalafiorowa

Dodane przez: kuchenny świat

Zupa kalafiorowa

Zapraszam na pyszną i lekką oraz...

Zupa kalafiorowa

Dodane przez: viola_dn

Zupa kalafiorowa

Zdrowa, delikatna i pożywna zupa....

kalafiorowa

Dodane przez: ladygoga

Zupa kalafiorowa

Uwielbiam prawie wszystkie zupy,...

Zupa kalafiorowa

Dodane przez: Justine_Mazur

Zupa kalafiorowa

Klasyczna zupa kalafiorowa w odświeżonej,...

Zupa kalafiorowa

Dodane przez: LucyG

Zupa kalafiorowa

Pożywna zupa. Kalafior w roli głównej....

image-1p1n1h6

Dodane przez: joanna1974

Zupa kalafiorowa

typowo letnia zupa na młodej marchewce...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE