Zupa kalafiorowa

1.5 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupy to prawdziwa moc witamin i wartości odżywczych. Dostarczają nam mnóstwo energii, są sycące pożywne oraz niezastąpione w zdrowej diecie. Uwielbiam zupę kalafiorową, ponieważ przenosi mnie w cudowne smaki dzieciństwa i przypomina kuchnię mojej Babci. Zupa jest pyszna, prosta i szybka w przygotowaniu. Smacznie polecam :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1,5 litra bulionu lub rosołu
    - 1/2 kalafiora
    - 4 ziemniaki
    - 2 marchewki
    - 1 korzeń pietruszki
    - 1 cebula biała
    - pęczek świeżego koperku
    - 1/2 szklanki śmietanki 30%
    - 2 łyżki masła klarowanego
    - liść laurowy
    - 2 ziarenka ziela angielskiego
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

1.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę, a kalafior dzielimy na różyczki. Na maśle szklimy pokrojoną drobno cebulę, dodajemy marchewkę oraz pietruszkę i smażymy przez 2 minuty. Następnie dodajemy ziemniaki i podsmażamy je około 4 minut. Po tym czasie dodajemy różyczki kalafiora i jeszcze chwilę wszystko razem smażymy.
  • 2. Do gotującego się bulionu dodajemy listek laurowy, ziele angielskie oraz podsmażone na maśle warzywa i gotujemy przez około 20 minut (do momentu aż warzywa będą miękkie). Pod koniec dodajemy posiekany drobno koperek. Zupę ściągamy z ognia, śmietanę hartujemy odrobiną bulionu i mieszając, dolewamy ją powoli do garnka. Zupę doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy samodzielnie lub z dodatkiem ulubionego pieczywa. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować