Zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suche grzyby namoczyć w gorącej wodzie 15 min przed gotowaniem.
Cebulę pokroić. Marchewkę starkować na małych oczkach.
Masło rozpuścić w garnku.
Na maśle zeszklić pokrojoną cebulę. Do cebuli dodać starkowaną marchewkę i smażyć ok 10 min. często mieszając.
Do garnka dodać odsączone i pokrojone na większe kawałki grzyby. Wymieszać i krótko smażyć.
Dolać wodę z grzybów. Następnie dolać wodę ok 1 litra i doprowadzić do wrzenia.
Dodać kostkę bulionową grzybową, doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą uniwersalną.
Zupę gotować ok. 20 min. Garnek zdjąć z ognia i odczekać ok 5 min.
Do zupy dolać śmietankę, wymieszać i wstawić ponownie na kuchenkę. Zagotować jeszcze ok. 2 – 3 min.
Komentarze