Zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Bardzo grzybowy smak.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 g suszonych grzybów leśnych
    1 średnia cebula
    1 średnia marchewka
    1 kostka bulionowa grzybowa
    Sól
    Pieprz
    3 – 4 łyżki śmietanki 18 % do zup
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa

Zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa grzybowa 1. Suche grzyby namoczyć w gorącej wodzie 15 min przed gotowaniem.
    Cebulę pokroić. Marchewkę starkować na małych oczkach.
    Masło rozpuścić w garnku.
    Na maśle zeszklić pokrojoną cebulę. Do cebuli dodać starkowaną marchewkę i smażyć ok 10 min. często mieszając.
    Do garnka dodać odsączone i pokrojone na większe kawałki grzyby. Wymieszać i krótko smażyć.
    Dolać wodę z grzybów. Następnie dolać wodę ok 1 litra i doprowadzić do wrzenia.
    Dodać kostkę bulionową grzybową, doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą uniwersalną.
    Zupę gotować ok. 20 min. Garnek zdjąć z ognia i odczekać ok 5 min.
    Do zupy dolać śmietankę, wymieszać i wstawić ponownie na kuchenkę. Zagotować jeszcze ok. 2 – 3 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować