zupa grzybowa z suszonych borowików

4.48 (185 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Kiedy brak świeżych grzybów, ratuję się zeszłorocznymi suszonymi.
Właśnie miałam chęć na taką, ugotowaną na masełku, smaczną i aromatyczną.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 spore garści suszonych borowików
    mała włoszczyzna bez pora
    3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
    1 większa cebula pokrojona w kostkę
    1 łyżka masła
    100 ml słodkiej śmietanki 18 %
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz czarny do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa

Zupa grzybowa z suszonych borowików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć w małej ilości ciepłej wody i pozostawić je na noc.
    Do garnka z wodą dodawać po kolei pietruszkę i seler w całości, marchew, ziemniaki i cebulę pokrojone, na końcu pokrojone grzyby wraz z wywarem z nich. Wstawić do gotowania na małym ogniu, dodać masło i przyprawy. Gdy już wszystko będzie miękkie, wyłowić i wyrzucić seler i pietruszkę, zupę zabielić śmietaną, posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować