Zupa grzybowa z suszonych grzybów z jajkiem

4.5 (193 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Zupę grzybową podaje się zazwyczaj z makaronem. Ja wolę inną wersję, z ziemniakami i jajkiem. Zapraszam po przepis.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 szklanka suszonych grzybów
    1,5 litra bulionu drobiowego
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 por
    1 cebula
    4 ziemniaki
    sól, pieprz, czosnek granulowany, liść laurowy, ziele angielskie
    2 łyżki śmietany
    3-4 jajka
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grzybowa z suszonych grzybów z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na około godzinę. Po tym czasie kroimy je a wody z moczenia nie wylewamy - przecedzamy przez sitko w celu usunięcia nieczystości i przelewamy ją do garnka.
  • 2. Do garnka dolewamy 1,5 litra bulionu, wrzucamy pokrojone: grzyby, por, cebulę, starte na tarce marchewkę oraz pietruszkę oraz liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy przez około 1 godzinę, do miękkości warzyw i grzybów. Na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę. Wkrajamy ugotowane wcześniej na twardo jajka. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować