Zupa grzybowa (z grzybów mrożonych)

4.93 (148 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Zupa grzybowa najlepiej smakuje mi jesienią i zimą, po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smakuje. Taką zupę podaję na Wigilię, ale wtedy bulion zastępuję wodą.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Około 500g mrożonych grzybów leśnych
    5-7 ziemniaków
    1 cebula
    1 duża marchewka
    1 mała pietruszka
    Kawałek selera
    2 liście laurowe
    Kilka ziarenek ziela angielskiego
    0,5 l bulionu
    Szklanka śmietany 18%
    1 łyżka mąki
    Masło
    Sól, pieprz
    Natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.93 (148 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa

Zupa grzybowa (z grzybów mrożonych) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby rozmrozić, pokroić w spore kawałki podobnej wielkości i włożyć do większego rondla z grubym dnem. Smażyć na maśle delikatnie mieszając, aż odparuje z nich sok. Dodać jeszcze trochę masła oraz posiekaną cebulę, smażyć razem przez chwilę, aż cebula się zeszkli. Wlać bulion (zupę można przygotować na wodzie) i gotować przez około 10 - 15 minut na małym ogniu.
  • 2. Warzywa obrać, umyć, ziemniaki pokroić w kostkę, pozostałe zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do zupy. Dodać też listki laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
    Śmietanę połączyć z mąką i przelać do garnka z zupą. Wymieszać. Gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować