Zupa grzybowa najlepiej smakuje mi jesienią i zimą, po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smakuje. Taką zupę podaję na Wigilię, ale wtedy bulion zastępuję wodą.
1 min
Łatwy
Składniki:
Około 500g mrożonych grzybów leśnych
5-7 ziemniaków
1 cebula
1 duża marchewka
1 mała pietruszka
Kawałek selera
2 liście laurowe
Kilka ziarenek ziela angielskiego
0,5 l bulionu
Szklanka śmietany 18%
1 łyżka mąki
Masło
Sól, pieprz
Natka pietruszki
Zupa grzybowa (z grzybów mrożonych) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby rozmrozić, pokroić w spore kawałki podobnej wielkości i włożyć do większego rondla z grubym dnem. Smażyć na maśle delikatnie mieszając, aż odparuje z nich sok. Dodać jeszcze trochę masła oraz posiekaną cebulę, smażyć razem przez chwilę, aż cebula się zeszkli. Wlać bulion (zupę można przygotować na wodzie) i gotować przez około 10 - 15 minut na małym ogniu.
2.Warzywa obrać, umyć, ziemniaki pokroić w kostkę, pozostałe zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do zupy. Dodać też listki laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Śmietanę połączyć z mąką i przelać do garnka z zupą. Wymieszać. Gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze