Zupa gołąbkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jeśli nie macie pomysłu na pyszną zupkę zapraszam do zapoznania się z moim przepisem. Mam dla was kolejny pyszny przepis na zupę którą dziś przygotowałam a pomysł przyszedł nagle z racji tego że miałam niewiele mięsa mielonego.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 375 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,

    230 g kapusty młodej słodkiej,

    1 marchew 100 g,

    1 mały korzeń pietruszki,

    6 ziaren ziela angielskiego,

    1 liść laurowy,

    2 łyżki suszonych warzyw,

    2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

    3 małe cebule,

    2 łyżki oleju,

    6 - 8 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy i wielkości ziemniaków ),

    1 łyżka majeranku,

    1 koncentrat pomidorowy 30 % 160 g,

    3 łyżki śmietany 18 %,

    1 łyżeczka cukru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa gołąbkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać 1,5 litra wody, wkroić dowolnie marchew, korzeń pietruszki, wsypać przyprawę uniwersalną, można wkroić por, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, wsypać suszoną włoszczyznę, dodać ziela angielskie oraz liść laurowy. Całość zagotować a następnie na wolnym ogniu gotować do miękkości ziemniaków. W trakcie gotowania się wywaru warzywnego z ziemniakami przygotować mięso, na patelnie wlać olej dodać cebulę pokrojona w drobną kostkę podsmażyć ją na rumiano dodać mięso mielone i podsmażyć do czasu aż nie będzie surowe.
  • zupa 2. Jak już ziemniaki w wywarze warzywnym są dość miękkie a mięso podsmażone. Przełożyć je do gotującego się na wolnym ogniu wywaru i gotować przez chwilę do miękkości dodanego mięsa podsmażonego. W trakcie gotowania się na wolnym ogniu zupy dodać pół łyżki majeranku i nadal gotować a w międzyczasie poszatkować kapustę.
  • zupa 3. Gdy dodane mięso jest już w zupie miękkie dodać poszatkowaną kapustę i gotować na bardzo wolnym ogniu do jej miękkości. W czasie gotowania się zupy z kapustą przygotować sos pomidorowy a mianowicie do salaterki przełożyć koncentrat pomidorowy, wsypać cukier, dodać śmietanę i gorący wywar z zupy, wymieszać dokładnie łyżką aby wszystko się połączyło ze sobą i aby nie było grudek ze śmietany.
  • zupa 4. Gdy kapusta w zupie jest już miękka ( a długo jej nie trzeba gotować gdy jest młoda ) wlać przygotowany sos pomidorowy zamieszać i lekko zagotować. Na koniec gotowania dodać jeszcze pół łyżki majeranku, zamieszać i również lekko zagotować, zdjąć z ognia.
  • zupa 5. Zupa gołąbkowa wyszła tak smaczna że prawie nic nie zostało tylko dwie małe chochelki. Zupa smakuje identycznie jak gołąbki z tym że są jeszcze ziemniaki. Podając zupę polecam dodać do niej świeżo zmielony pieprz czarny oraz kilka kropel oryginalnej przyprawy magii smakuje rewelacyjnie. Jeżeli ktoś nie toleruje śmietany można pominąć i zrobić zupę bez dodatku śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować