Zupa gołąbkowa

4.93 (196 ocen)

Szybka, smaczna zupa, a właściwie danie jednogarnkowe. Czas gotowania dodatkowo skróciłam, dodając kapustę pekińską zamiast zwykłej białej.

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego z łopatki
    1/2 szklanki ryżu
    1/3 kapusty pekińskiej
    2 cebule
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    4 ziarenka ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    ząbek czosnku
    po łyżeczce:
    majeranku, lubczyku, kopru
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka musztardy
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    100 ml śmietany do zup i sosów
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.93 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zupa gołąbkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cebula z mięsem 1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać mięso i razem smażyć ok. 5 minut.
  • Z warzywami 2. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać do mięsa z cebulą i razem chwilę smażyć.
  • Zupa 3. W garnku zagotować 2 litry wody, przełożyć zawartość patelni. Dodać przyprawy i ryż, gotować 10 minut.
  • Z kapustą 4. Kapustę pokroić w grube paski, dodać do zupy. Po pięciu minutach dodać musztardę, koncentrat, posiekany drobno czosnek i zagotować.
  • Ze śmietaną 5. Sprawdzić smak zupy, jeśli trzeba to doprawić, dla ostrości można dodać szczyptę ostrej papryki. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami zupy i wlać do reszty. Przed podaniem posypać koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować