Zrazy a'la Potocki

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Danie pyszne o intensywnym, niesamowitym smaku. Przepis z książki "Kuchnia Polska 1001 przepisów" Ewy Aszkiewicz.

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • MIęSO I SOS:
    - polędwica wołowa lub udziec wołowy: 50 dekagramów
    - wino wytrawne czerwone: 1 szklanka
    - masło: 125 gramów
    - pieczarki: 15 sztuk
    - koperek: 1 pęczek
    - śmietana kwaśna 18%: 2 łyżki
    FARSZ:
    - pieczarki: 15 sztuk
    - cebula: 1 sztuka
    - masło: 2 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - koperek (posiekany): 2 łyżki
    - sól, pieprz (do smaku): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polędwica

Zrazy a'la potocki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki siekamy i dusimy na maśle razem z drobno pokrojoną cebulą, oprószamy niewielką ilością soli i pieprzu, dodajemy koperek, mieszamy. Dajemy na niewielki ogień, wbijamy jajko i podgrzewamy tak długo, często mieszając, aż farsz zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji. Odstawiamy do wychłodzenia.
  • 2. Mięso kroimy na 4 równe części, rozbijamy drewnianym (ważne!) tłuczkiem, zwilżonym zimną wodą. Rozbite płaty mięsa rozkładamy na zwilżonej wodą desce, na każdy nakładamy porcje farszu, zwijamy, związujemy ciasno bawełnianą nitką lub bardzo ściśle szpadkami.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy połowę masła, smażymy zrazy, rumieniąc ze wszystkich stron. Przekładamy do rondla z grubym dnem, dodajemy pozostałe masło, pokrojone w plastry pieczarki, koperek (związany cały pęczek), podlewamy winem i dusimy na niewielkim ogniu ok. 50 min. Gdyby sos za bardzo odparował wystarczy dolać trochę wody lub rosołu wołowego.
  • Zrazy a'la Potocki 4. Gdy mięso zmięknie, wyjmujemy koperek, przekładamy zrazy na półmisek, usuwamy z nich nitki lub szpadki. Do sosu dajemy śmietanę, mieszamy, zrazy polewamy wytworzonym podczas duszenia sosem. Podajemy zaraz po przygotowaniu, z dodatkiem najlepiej kaszy gryczanej i zielonej sałaty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować