Kotlety mielone a'la zrazy

5 (186 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Kotlety mielone nie muszą być nudne :). Lubię przygotowywać je w trochę ciekawszej formie. Ostatnio pomyślałam o nadzianiu ich podobnie, jak robi się w przypadku zrazów. W lodówce miałam szynkę parmeńską, więc i ona znalazła się na liście składników. Szynkę można zamienić na bekon.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • pół kg mięsa mielonego (z reguły robię kotlety tylko na wieprzowinie)
    1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
    2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
    1 jajko
    1 bułka namoczona w mleku, dobrze odsączona
    sól (do smaku)
    pieprz (do smaku)
    plastry prosciutto (szynki parmeńskiej), ilość zależy od tego, ile wyjdzie Wam kotletów
    ogórki konserwowe lub kiszone, pokrojone w słupki
    plastry cebuli
    kilka plastrów boczku (będzie pokrojony w słupki, więc nie potrzeba go dużo)
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Szynki

Kotlety mielone a'la zrazy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przełóż mięso, czosnek, cebulę pokrojoną w kostkę, odsączoną bułkę, jajko. Wyrób mięso na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.
  • 2. Z mięsa uformuj kotlety, które nadziej ogórkiem, boczkiem i cebulą.
  • 3. Każdy kotlet zawiń w szynkę.
  • 4. Podsmaż kotlety do lekkiego zrumienienia, a następnie przełóż je na około 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości kotletów i piekarnika.
  • 5. Podawaj na ciepło, np. z sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować