Zrazy można wykonać z różnych gatunków mięsa. Mięso najczęściej tnie się w plastry, faszeruje różnymi dodatkami np. boczkiem, wędzoną słoniną, dodaje cebulę, musztardę, ogórki kiszone.
Zrazy wieprzowe zawijane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plastry karkówki dokładnie rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso smarujemy się ostrą musztardą, układamy na środku słupek boczku wędzonego, kawałek kiszonego ogórka i ósemkę cebuli. Zrazy zawijamy dokładnie, obwiązujemy bawełnianą nitką lub spinamy wykałaczkami. Następnie obtaczamy zrazy w mące i obsmażamy na oleju z każdej strony, pod koniec smażenia dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i gdy cebula stanie się złota, podlewamy całość wrzącą wodą i dusimy do miękkości mięsa. Podczas duszenia tworzy się pyszny, aromatyczny sos.Podajemy z puree ziemniaczanymi i buraczkami.
Komentarze