Ziołowa łopatka z szynkowaru

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Łopatka – mięso z odrobiną tłuszczu z ziołami, gotowane w szynkowarze. Domowa wędlina, zdrowa i pachnąca ziołami.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg łopatki wieprzowej
    1 czubata łyżka soli peklowej
    Mieszanka ziół:
    1 gałązka suszonego rozmarynu
    3 ziarna ziela angielskiego
    10 ziarenek czarnego pieprzu
    1 łyżka majeranku
    1 duży liść laurowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Ziołowa łopatka z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mięso dobrze wymoczyć, następnie osuszyć. Sól peklową rozpuścić w ½ l ciepłej, przegotowanej wody, wystudzić. Mięso naciąć co 1cm(na dole zostawić niedocięty pasek). Igły rozmarynu, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego dobrze rozdrobnić, natrzeć mięso na zewnątrz i w paskach, posypać majerankiem, spiąć długimi wykałaczkami. Wstawić do głębszej miski, zalać wodą z solą. Wstawić na 2 dni do lodówki. W tym czasie mięso przekręcać. Następnie mięso wyjąć, osączyć na durszlaku, wyjąć wykałaczki. Przełożyć do woreczka od szynkowaru. Mięso dobrze ubić, dodać na wierzch listek laurowy. Zwinąć woreczek na górze, zamknąć wieczko. Wstawić do garnka z zimną wodą i zagotować. Następnie zmniejszyć temp. i gotować 2 godziny w temp. około 85 stopni. Następnie szynkowar wstawić do zimnej wody, wystudzić. Wyjąć z wody i chłodzić w lodówce najlepiej całą noc.

Porady

1.jeśli podczas gotowania ubędzie wody, należy ją uzupełnić, by poziom wody zakrywał mięso.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować