łopatka z szynkowaru

4.5 (189 ocen)

  • 3 godz.

Łopatka z szynkowaru jest pyszna, pachnąca, różowa nie zawiera konserwantów. W smaku niepowtarzalna .

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1,20 kg łopatki wieprzowej
    2 łyżeczki żelatyny
    100 ml wody
    1 płaska łyżeczka cukru
    2,5 dkg peklosoli
    pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Łopatka z szynkowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ldnm4u 1.

    Mięso dokładnie opłukać, wytrzeć ręcznikiem jednorazowym, mięso oczyścić z błon. Pokroić na kawałki. Delikatnie rozwałkować wałkiem do mięsa.
  • image-0mgv2li 2. W ciepłej wodzie rozpuścić peklosól, cukier, żelatynę, dodać odrobinę pieprzu prawdziwego. Zalać mięso, dokładnie wyrabiać aby woda została wchłonięta a całość zaczęło się kleić do rąk. Mięso włożyć do garnka, przykryć, odstawić do lodówki na 48 godz. W tym czasie przewrócić mięso 3 razy.
  • image-1o4m6fp 3. Wyjąć mięso z lodówki, wkłdaać do woreczka a następnie do szynkowaru. W szynkowarze ubijać mięso warstwami wewnątrz woreczka. Robić to dokładnie aby pomiędzy kawałkami mięsa nie było szczelin z powietrzem. Po ubiciu mięsa górną część woreczka skręcić, zawiązać sznurkiem. Zamknąć szynkowar. Szynkowar wstawić do garnka z wodą, która ma sięgać powyżej poziomu wsadu. Włożyć termometr. Parzyć około 2 godz w temperaturze 80 stopni. Po zakończeniu procesu parzenia, szynkowar wstawić do zimnej wody a następnie do lodówki na 12 godz. Wyjąć szynkę, pokroić na plasterki, ułożyć na półmisku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować