Łopatka peklowana

  • wyświetlono: 3324 |
  • dodany do książki kucharskiej: 15 |
  • polecenia: 0

Domowa wędlina jest zawsze nie zastąpiona. Sól peklowa zapewnia jej piękny różowy kolor.Mięso gotowane w cebuli i czosnku nie tylko smakuje wyśmienicie a także pięknie pachnie. Dodatkowym plusem jest wywar który otrzymujemy na koniec - klarowny , aromatyczny idealny do zupy warzywnej czy sosu.

martyna
  • 20 porcje
  • 740700min
  • Średni

Składniki

1,5 kg łopatki wieprzowej w kawałku
słodka papryka mielona
ostra papryka mielona
czosnkek granulowany
bazylia suszona
oregano suszone
1 czubata łyżka soli peklowej ( około 5 g.)
500ml wody
Zalewa do gotowania:
zimna woda
2 cebule
5 ząbków czosnku
2 liście laurowe
1 łyżeczka ziarenek ziela angielsiego
1 łyżeczka ziarene czarnego pieprzu

Sposób przygotowania przepisu:

Łopatka peklowana

  • 1. Mięso umyć , osuszyć , odciąć ewentualne błonki.
    Oprószyć łopatkę z każdej strony paprykami , czosnkiem i ziołami.
    Umieścić w zamkniętym naczyniu , odstawić na 24-36 godz do lodówki.
  • 2. Po określonym czasie mięso dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.
  • 3. Wodę zagotować , rozpuścić sól peklową , odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 4. Łopatkę umieścić w ciasnym ( najlepiej glinianym lub szklanym ) naczyniu , zalać mieszanką peklującą- musi całkowicie zakrywać łopatkę.
    Odstawić na 7 dni do lodówki.
  • 5. Po tygodniu mięso ponownie dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą , umieścić w siatce wędliniarskiej.
  • 6. Obrane cebulę pokroić w czwórki , ząbki czosnku zmiażdżyć.
    W garnku z zimną wodą umieścić mięso , warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie.
    Gotować 1,5 h na wolnym gazie.
  • 7. Łopatkę pozostawić w zalewie do całkowitego wystudzenia , najlepiej zabrać się za cały proces wieczorem i pozostawić ją na noc.
  • 8. Wywar z gotowania mięsa przecedzić i wykorzystać do domowej zupy cebulowej , warzywnej lub sosu. Jest aromatyczny i klarowny.Można go także zamrozić w małych pojemniczkach otrzymując bazę na przyszłość.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

cebulaczosnekwieprzowinałopatka wieprzowaostra paprykasłodka paprykadomowa wędlinadomowy bulionłopatka gotowanałopatka peklowanadomowy wywar

Komentarze

Podobne przepisy

Domowa wędlina - łopatka z papryką (szynkowar)

Dodane przez: olinek_82

Domowa wędlina - łopatka z papryką (szynkowar)

Aromatyczna i smaczna domowa wędlina...

łopatka

Dodane przez: Mała0801

Pieczona łopatka z warzywami

Na kanapki idealna

Boczek w soli peklowej z domowej wędzarni

Dodane przez: bienpyt

Boczek w soli peklowej z domowej wędzarni

Boczek peklowany, wędzony we własnej...

SZYBKI PRZEPIS NA ROLADĘ SCHABOWĄ Z MUSZTARDĄ

Dodane przez: gotowanietoproste

SZYBKI PRZEPIS NA ROLADĘ SCHABOWĄ Z MUSZTARDĄ

Schab wychodzi kruchy i delikatny,...

Domowa z szynka z szynkowara

Dodane przez: martynaprzewlocka

Szynka domowa z szynkowara

Szynka domowa z szynkowara to wędlina,...

Schab gotowany

Dodane przez: AnetaJ

Schab gotowany

To prosty i smaczny, a przede wszystkim...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE