Łopatka peklowana

4.5 (196 ocen)

  • 12345 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Domowa wędlina jest zawsze nie zastąpiona. Sól peklowa zapewnia jej piękny różowy kolor.Mięso gotowane w cebuli i czosnku nie tylko smakuje wyśmienicie a także pięknie pachnie. Dodatkowym plusem jest wywar który otrzymujemy na koniec - klarowny , aromatyczny idealny do zupy warzywnej czy sosu.

  • 12345 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej w kawałku
    słodka papryka mielona
    ostra papryka mielona
    czosnkek granulowany
    bazylia suszona
    oregano suszone
    1 czubata łyżka soli peklowej ( około 5 g.)
    500ml wody
    Zalewa do gotowania:
    zimna woda
    2 cebule
    5 ząbków czosnku
    2 liście laurowe
    1 łyżeczka ziarenek ziela angielsiego
    1 łyżeczka ziarene czarnego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Łopatka peklowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć , osuszyć , odciąć ewentualne błonki.
    Oprószyć łopatkę z każdej strony paprykami , czosnkiem i ziołami.
    Umieścić w zamkniętym naczyniu , odstawić na 24-36 godz do lodówki.
  • 2. Po określonym czasie mięso dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.
  • 3. Wodę zagotować , rozpuścić sól peklową , odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 4. Łopatkę umieścić w ciasnym ( najlepiej glinianym lub szklanym ) naczyniu , zalać mieszanką peklującą- musi całkowicie zakrywać łopatkę.
    Odstawić na 7 dni do lodówki.
  • 5. Po tygodniu mięso ponownie dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą , umieścić w siatce wędliniarskiej.
  • 6. Obrane cebulę pokroić w czwórki , ząbki czosnku zmiażdżyć.
    W garnku z zimną wodą umieścić mięso , warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie.
    Gotować 1,5 h na wolnym gazie.
  • 7. Łopatkę pozostawić w zalewie do całkowitego wystudzenia , najlepiej zabrać się za cały proces wieczorem i pozostawić ją na noc.
  • 8. Wywar z gotowania mięsa przecedzić i wykorzystać do domowej zupy cebulowej , warzywnej lub sosu. Jest aromatyczny i klarowny.Można go także zamrozić w małych pojemniczkach otrzymując bazę na przyszłość.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować