Ziemniaczany chleb z cebulką i ziarnami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Tak przygotowany chleb znajdzie miejsce nawet na świątecznym stole. Jest smaczny, pachnący i długo zachowuje świeżość. Smakuje nawet posmarowany tylko masłem.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g. mąki pszennej + do podsypania
    250 g. ugotowanych i zmielonych ziemniaków
    1 szklanka ciepłej wody
    50 g. drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    3 łyżki smażonej cebulki
    3 łyżki mieszanki ziaren(sezam, słonecznik, dynia,siemię lniane]
    Dodatkowo:
    Forma wysmarowana olejem
    2 łyżki mleka
    2 łyżki mieszanki ziaren (sezam, słonecznik, dynia,siemię lniane]
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Ziemniaczany chleb z cebulką i ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Drożdże mieszam z wodą, cukrem i 0,5 szklanki mąki, odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodaje wyrośnięty rozczyn, sól, ziemniaki, ziarna, cebulkę, zagniatam elastyczne ciasto, do momentu aż zacznie odstawać od ręki.
  • jk 2. Ciasto pozostawiam na stolnicy posypanej mąką, nakryte miseczką, na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  • jk 3. Po tym czasie, ciasto jeszcze raz zagniatam, formuje chleb, przekładam do formy, smaruje mlekiem, posypuje ziarnami, pozostawiam do wyrośnięcia.
  • jk 4. Chleb piekę ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Studzę na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować