Tak przygotowany chleb znajdzie miejsce nawet na świątecznym stole. Jest smaczny, pachnący i długo zachowuje świeżość. Smakuje nawet posmarowany tylko masłem.
40 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
500 g. mąki pszennej + do podsypania
250 g. ugotowanych i zmielonych ziemniaków
1 szklanka ciepłej wody
50 g. drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki smażonej cebulki
3 łyżki mieszanki ziaren(sezam, słonecznik, dynia,siemię lniane]
Dodatkowo:
Forma wysmarowana olejem
2 łyżki mleka
2 łyżki mieszanki ziaren (sezam, słonecznik, dynia,siemię lniane]
Ziemniaczany chleb z cebulką i ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszam z wodą, cukrem i 0,5 szklanki mąki, odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodaje wyrośnięty rozczyn, sól, ziemniaki, ziarna, cebulkę, zagniatam elastyczne ciasto, do momentu aż zacznie odstawać od ręki.
2.Ciasto pozostawiam na stolnicy posypanej mąką, nakryte miseczką, na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
3.Po tym czasie, ciasto jeszcze raz zagniatam, formuje chleb, przekładam do formy, smaruje mlekiem, posypuje ziarnami, pozostawiam do wyrośnięcia.
4.Chleb piekę ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Studzę na kratce.
Komentarze