Dzisiaj przepis na szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej porcji i wyszły mi dwa chlebki. Polecam, chleb jest chrupiący i pełen ziaren. W tym roku zagości w moim koszyku wielkanocnym :-)
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży - 7 g lub 25 g drożdży świeżych + łyżka cukru
4 łyżki ziaren słonecznika
4 łyżki ziaren siemienia lnianego
3 łyżki ziaren sezamu
3/4 łyżki soli
500 ml letniej wody
3 łyżki dobrego oleju
masło lub margaryna do natłuszczenia formy
mąka lub bułka tarta do wysypania formy
ziarna do posypania chleba
Chleb bez wyrabiania z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeże drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, 1/2 szklanki letniej wody, 3 łyżki mąki. Wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Resztę mąki wraz z solą przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn oraz wszystkie ziarna. Wlać resztę wody i olej. Wszystko wymieszać łyżką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Jeśli używamy suchych drożdży będzie szybciej. Suche składniki trzeba przesiać przez sitko i wymieszać ze sobą. Dodać ziarna, olej i wodę. Całość ponownie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
2.Formę o wymiarach 30 cm x 10 cm natłuścić masłem lub margaryną. Wysypać dokładnie mąką lub bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać i posypać wierzch ziarnami. Chleb piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C w funkcji góra - dół, do tzw. suchego patyczka.
Komentarze