Chleb z ziarnami

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

To idealny przepis dla początkujących, bowiem chlebek jest szybki i prosty w przygotowaniu. Warto piec taki domowy chleb, bo nic nie może równać się z zapachem świeżo upieczonego chleba unoszącym się po kuchni.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 450g mąki pszennej typ 450
    150g mąki pszennej typ 1850 lub 2000
    500ml ciepłej wody
    30g drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    Ziarna, nasiona, pestki – słonecznik, dynia, kminek, siemię lniane, szam, płatki otrębów, chia itp.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach wody z dodatkiem cukru. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól oraz ulubione dodatki. Zalać ciepłą wodą, dodać rozpuszczone drożdże, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
    Do środka piekarnika wstawić garnek żeliwny (bez przykrycia) o średnicy około 20 - 24 cm. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 250 stopni C) i nagrzewać go razem z garnkiem.
    Gdy piekarnik i garnek będą już bardzo gorące, przełożyć ciasto z miski do garnka, wyskrobując je łyżką. Wsunąć z powrotem do piekarnika, przykryć pokrywą i piec przez 35 minut.
    Zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez ok. 10 minut (gdyby chleb zaczął się przypalać z wierzchu, można położyć na nim kawałek folii aluminiowej). Jeśli do chleba dodamy dużo dodatków, wtedy pieczemy go do 45 minut, a następnie 10 minut bez przykrycia. Należy nie przekroczyć godziny łącznie w piecu.
    Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika i po przestudzeniu wyjąć na metalową kratkę w celu całkowitego ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować