To idealny przepis dla początkujących, bowiem chlebek jest szybki i prosty w przygotowaniu. Warto piec taki domowy chleb, bo nic nie może równać się z zapachem świeżo upieczonego chleba unoszącym się po kuchni.
1 min
Łatwy
Składniki:
450g mąki pszennej typ 450
150g mąki pszennej typ 1850 lub 2000
500ml ciepłej wody
30g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Ziarna, nasiona, pestki – słonecznik, dynia, kminek, siemię lniane, szam, płatki otrębów, chia itp.
Chleb z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach wody z dodatkiem cukru. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól oraz ulubione dodatki. Zalać ciepłą wodą, dodać rozpuszczone drożdże, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Do środka piekarnika wstawić garnek żeliwny (bez przykrycia) o średnicy około 20 - 24 cm. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 250 stopni C) i nagrzewać go razem z garnkiem.
Gdy piekarnik i garnek będą już bardzo gorące, przełożyć ciasto z miski do garnka, wyskrobując je łyżką. Wsunąć z powrotem do piekarnika, przykryć pokrywą i piec przez 35 minut.
Zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez ok. 10 minut (gdyby chleb zaczął się przypalać z wierzchu, można położyć na nim kawałek folii aluminiowej). Jeśli do chleba dodamy dużo dodatków, wtedy pieczemy go do 45 minut, a następnie 10 minut bez przykrycia. Należy nie przekroczyć godziny łącznie w piecu.
Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika i po przestudzeniu wyjąć na metalową kratkę w celu całkowitego ostudzenia.
Komentarze