Chleb z cebulką i majerankiem

5 (188 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten pełen aromatu chlebuś znikł szybciej niż był przygotowywany. Domownicy zwabieni zapachem domowego pieczywa nie zawiedli się i jeszcze ciepły, z masełkiem schrupali ze smakiem. Bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu. Doskonały na dni świąteczne i nie tylko.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g. mąki pszennej-typ 650+do podsypania
    50 g. drożdży
    2 łyżeczki soli
    3 łyżki oleju
    1/2 średniej cebuli
    3 łyżki cebulki prażonej
    3 łyżki majeranku
    1 łyżeczka cukru
    ok. 1 szklanka ciepłej wody
    Dodatkowo:
    blacha wyłożona papierem do pieczenia
    1 żółtko zmieszane z 3 łyżkami mleka
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z cebulką i majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb z cebulką i majerankiem 1. Drożdże posypuje cukrem, dodaje 2 łyżki mąki, wodę, mieszam, odstawiam na ok. 15 minut, do wyrośnięcia zaczynu. Cebulę kroję w drobną kostkę, szklę na oleju, studzę. Do pozostałej mąki dodaje zaczyn, sól, cebulkę prażoną i zeszkloną na oleju, majeranek, zagniatam ciasto, do momentu aż będzie odstawać od ręki. Ciasto podsypuję mąką, nakrywam ściereczką , pozostawiam na ok pół godziny do wyrośnięcia.
  • Chleb z cebulką i majerankiem 2. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatam, formuje chleb, układam na blasze. Chleb nacinam nożem, smaruje mieszanką żółtka z mlekiem, pozostawiam na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Piekę ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Porady

W przypadku użycia mąki innego typu, chlebek też się uda, zmieni się ilość dodanej wody. Gdy ciasto będzie zbyt gęste trzeba dodać więcej wody, zbyt kleiste więcej mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Majeranek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować