Ziemniaczane pierogi z serem i pieczarkami

4.5 (192 ocen)

  • Średni

Pierożki z pewnością niecodzienne. Nie zawierają mięsa, więc polecam je także na Wigilię. Zimne wystarczy odgrzać w piekarniku.

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna: 75 dekagramów
    - drożdże: 5 dekagramów
    - jajka: 2 sztuki
    - olej: 1 łyżka
    - ciepła woda: 1 szklanka
    - ugotowane ziemniaki: 5 sztuk
    - sól: 0.5 łyżeczki
    FARSZ::
    - starty żółty ser: 10 dekagramów
    - pieczarki: 30 dekagramów
    - cebula: 2 sztuki
    - Czerwona papryka: 1 sztuka
    - ogórek konserwowy: 2 sztuki
    - zioła prowansalskie: 1 szczypta
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Ziemniaczane pierogi z serem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaczane pierogi z serem i pieczarkami2 1. Mąkę utrzeć z drożdżami, jajkami, wodą i olejem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Ziemniaki zmielić, dodać do ciasta, doprawić solą i zagnieść. Ponownie przykryć i odstawić do podwojenia swej objętości.
  • 2. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, cebulę posiekać, podsmażyć na odrobinie oleju. Doprawić do smaku. Paprykę oczyścić, wraz z korniszonami drobno pokroić. Wymieszać z pieczarkiami i cebulą oraz z serem. Doprawić do smaku ziołami oraz solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką kółka, nakładać po czubatej łyżeczce farszu, sklejać za pomocą widelca. W garnku rozgrzać sporą ilość oleju, smażyć pierogi na rumiano, często obracając. Osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować