Kotleciki ziemniaczane z pieczarkami i serem

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wspaniałe kotleciki zrobione z ugotowanych ziemniaków, nadziewane pieczarkami i serem, w chrupiącej panierce.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków
    0,5kg pieczarek
    1 cebula
    1 jajko
    szklanka mąki
    bułka tarta
    1 łyżeczka rozmarynu i liścia lubczyku
    pół łyżeczki czosnku granulowanego
    kilka plastrów żółtego sera
    sól
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Ser

Kotleciki ziemniaczane z pieczarkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0hgtal0 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzone stłuc lub przecisnąć przez praskę. Wystudzić.

    Pieczarki obrać, pokroić na drobno. Cebulę posiekać na małe kawałki. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę. Wsypać pieczarki, wymieszać. Dusić pod przykryciem, przyprawić. Gdy woda wyparuje, zestawić z palnika i wystudzić.

    Do zimnych stłuczonych ziemniaków wbić jajko i wsypać pół szklanki mąki. Wymieszać, jeśli masa będzie sie nadal kleić, wsypywać stopniowo pozostałą mąkę.

    Z wyrobionej masy brac niewielkie porcje, rozpłaszczać, ułożyć na tym kawałek sera, a na to pieczarki. Przykryć takim samym spłaszczonym kawałkiem. Zagnieść i uformować kotlecika. Obtoczyć w bułce tartej.

    Tak powstałe kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju do zezłocenia z obu stron.

Porady

ok. 10 sztuk :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować