Pierogi ziemniaczane z mięsem i pieczarkami

4.5 (194 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Często kiedy zostało mi troszkę wołowego bądź wieprzowego mięsa z zupy robiłam małe ziemniaczane pierożki, które choć zajmują trochę czasu w przygotowaniu, potrafią być nagrodą tuż po usmażeniu.

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - ziemniaki ugotowane i zmiksowane na puree: 350 gramów
    - mąka: 450 gramów
    - woda 1/2-3/4 szklanki: 1 szklanka
    - Jajko: 1 sztuka
    FARSZ:
    - mięso z łopatki: 450 gramów
    - pieczarki: 200 gramów
    - drobno posiekana słoninka: 2 łyżki
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - sos worcester lub maggi do smaku: 1 łyżka
    - cebula posiekana: 1 sztuka
    - ziele angielskie, liść laurowy: 4 sztuki
    - oliwa: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ziemniaczane z mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z łopatki zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i łyżkę wody i gotujemy do miękkości. Z ziemniaków, jaja, mąki i wody ugniatamy ciasto, jeżeli będzie taka potrzeba należy dodać mąki bądź wody tak aby ciasto było ścisłe. Ostudzone mięso mielimy lub drobno siekamy robotem. Na patelni podsmażamy słoninkę aż się dobrze wytopi, a następnie dodajemy pieczarki przyprawiając je solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę i smażymy do momentu aż się zeszkli. Tak wysmażone pieczarki dodajemy do mięsa i mieszamy, przyprawiając do smaku solą, pieprzem i sosem worcester bądź maggi. Z ciasta wycinamy po kawałku i formujemy w palcach niewielkie placuszki, jak po wycięciu szklanką. Na środek nakładamy farsz i dokładnie sklejamy brzegi ciasta aby powstał pieróg. W garnku gotujemy osoloną wodę z dodatkiem oliwy i wrzucamy pierogi na wrzątek lekko mieszając łyżką. Gotujemy przez chwilę po wypłynięciu pierogów na wierzch tak aby ciasto było miękkie. Po przestygnięciu można podsmażyć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować