Pierogi ziemniaczane z mięsem i pieczarkami

  • wyświetlono: 1389 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Często kiedy zostało mi troszkę wołowego bądź wieprzowego mięsa z zupy robiłam małe ziemniaczane pierożki, które choć zajmują trochę czasu w przygotowaniu, potrafią być nagrodą tuż po usmażeniu.

PolskaGotuje
  • 3 porcje
  • Średni

Składniki

CIASTO:
- ziemniaki ugotowane i zmiksowane na puree: 350 gramów
- mąka: 450 gramów
- woda 1/2-3/4 szklanki: 1 szklanka
- Jajko: 1 sztuka
FARSZ:
- mięso z łopatki: 450 gramów
- pieczarki: 200 gramów
- drobno posiekana słoninka: 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
- sos worcester lub maggi do smaku: 1 łyżka
- cebula posiekana: 1 sztuka
- ziele angielskie, liść laurowy: 4 sztuki
- oliwa: 1 łyżka

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi ziemniaczane z mięsem i pieczarkami

  • 1. Mięso z łopatki zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i łyżkę wody i gotujemy do miękkości. Z ziemniaków, jaja, mąki i wody ugniatamy ciasto, jeżeli będzie taka potrzeba należy dodać mąki bądź wody tak aby ciasto było ścisłe. Ostudzone mięso mielimy lub drobno siekamy robotem. Na patelni podsmażamy słoninkę aż się dobrze wytopi, a następnie dodajemy pieczarki przyprawiając je solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę i smażymy do momentu aż się zeszkli. Tak wysmażone pieczarki dodajemy do mięsa i mieszamy, przyprawiając do smaku solą, pieprzem i sosem worcester bądź maggi. Z ciasta wycinamy po kawałku i formujemy w palcach niewielkie placuszki, jak po wycięciu szklanką. Na środek nakładamy farsz i dokładnie sklejamy brzegi ciasta aby powstał pieróg. W garnku gotujemy osoloną wodę z dodatkiem oliwy i wrzucamy pierogi na wrzątek lekko mieszając łyżką. Gotujemy przez chwilę po wypłynięciu pierogów na wierzch tak aby ciasto było miękkie. Po przestygnięciu można podsmażyć.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsopieczarkipierogiobiadpierogi ziemniaczane

Komentarze

Podobne przepisy

PIEROGI Z MIĘSEM ( + najlepsze ciasto na pierogi! )

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Pierogi z mięsem i najlepsze ciasto na pierogi

Mój sposób na perfekcyjne pierogi...

Pierogi z mięsem i soczewicą

Dodane przez: Anyzkowo

Pierogi z mięsem i soczewicą

Przepyszne pierogi z mięsem i soczewicą....

PIEROGI

Dodane przez: Aninka88

PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ

gdy zostanie nam mięso z rosołu,...

Pierogi z kurkami i mięsem

Dodane przez: Izabela27

Pierogi z kurkami i mięsem

Pyszne pierożki z grzybkami.

pierogi z mięsem i kapustą

Dodane przez: capri

pierogi z mięsem i kapustą

Uwielbiam te pierogi, sycące, bo...

zdjęcie główne

Dodane przez: paulette17

Pierogi z mięsem i marchewką

Przepis mam z zeszytu mamy. Mimo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE