Bardzo lubimy takie zwykłe domowe jedzonko jak paski żeberek wieprzowych w sosie własnym. Tym bardziej smakuje, gdy przygotuje się do samemu. Smak przebija wszystko!
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
450 g żeberek paski,
0,5 łyżki przyprawy do mięsa,
0,5 łyżki czerwonej papryki słodkiej w proszku,
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego,
3 łyżki oleju,
0,5 łyżki przyprawy chimichurri,
2 szklanki wody,
1 łyżka suszonych warzyw.
Żeberka paski wieprzowe w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka pokroić na części, obsypać przyprawami i wymieszać odstawić na 15 minut, aby mięso przeszło przyprawami. Po tym czasie żeberka ułożyć na patelni.
2.Obsmażyć z obu stron na brązowo lekko przypalając.
3.Następnie podlać wodą wsypać suszone warzywa.
4.Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem.
5.Dusić tak długo aż woda wyparuje i powstanie sos. Nie doprawiać już niczym chyba że ktoś lubi słone.
6.Żeberka paski wieprzowe w sosie własnym podałam z całymi ziemniakami, koperkiem i sosem od żeberek oraz surówką z kiszonej kapusty.
Komentarze