Żeberka wieprzowe w sosie własnym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Co powiecie na taki obiad niedzielny a mianowicie żeberka w sosie własnym ? U większości polskich rodzin w niedzielę bywa rosół oraz schabowy a u mnie jak zwykle coś innego. Z racji tego że u nas żeberka trójkąty były w promocyjnej cenie, więc zakupiłam większą ilość, zamroziłam i teraz mogę wykorzystać je do przygotowywania obiadów. Podam wam bardzo prosty i przepyszny przepis na przygotowanie takich właśnie żeberek.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g żeberek wieprzowych,

    3,5 szklanki wody ( szklanka poj. 210 ml ),

    1,5 łyżki przyprawy do mięsa,

    2 łyżki oleju,

    2 łyżki suszonej włoszczyzny,

    1,5 łyżki śmietany 18 %,

    1 mały pęczek świeżej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka wieprzowe w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żeberka 1. Żeberka pokroić na części i przepłukać aby nie było krwi, następnie wsypać przyprawę do mięsa i za pomocą rąk dokładnie wmasować ją w żeberka. Tak przygotowane odstawić na dobre 15 minut aby przyprawa dokładnie przegryzła się w mięso od żeberek.
  • żeberka 2. Jak już żeberka odstały swój czas w przyprawie, na patelnie wlać olej przełożyć żeberka i podsmażyć je na mocno brązowo nawet lekko celowo przypalając wtedy będzie smaczniejszy sos. Gdy mamy już ładnie podsmażone żeberka wlać trzy szklanki wody i wsypać suszoną włoszczyznę. Całość dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu wyparowania 2,5 szklanki wody.
  • żeberka 3. Gdy jest już widoczne wyparowanie wody wtedy dolać jeszcze pół szklanki wody najlepiej aby woda była przegotowana zimna i dalej dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa na żeberkach i wyparowania większości wody, oczywiście w czasie duszenia żeberka co jakiś czas obracać aby równo się udusiły.
  • żeberka 4. Jak mięso na żeberkach jest już mięciutkie a woda wyparowała wkroić drobno natkę pietruszki, dodać śmietanę i energicznym ruchem wymieszać aby śmietana się nie zważyła i aby powstał sos lekko zagotować i zdjąć z ognia.
  • żeberka 5. Uduszone pyszne żeberka podałam z uprażoną kaszą jęczmienną oraz surówką z sałaty masłowej. Obiad jest przygotowany dla trzech osób jeśli w rodzinie jest większa ilość domowników wystarczy zwiększyć ilość składników.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

4.83 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Żeberka duszone w gęstym sosie

To może cię zainteresować