Zapiekanka z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Makaron kokardki gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente i wykładamy je do naczynia żaroodpornego.
2. Następnie bakłażana i pomidorki myjemy i kroimy. Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry i smażymy z obu stron na oliwie . Pomidorki z dodatkiem zgniecionego czosnku podsmażany na rozgrzanej patelni.
3. Makaron przyprawiamy do smaku solą, pieprzem , curry i słodką papryka. Na wierzchu układamy zwinięte plastry bakłażana i podsmażone pomidorki z czosnkiem. Posypujemy oregano. Na wierzch kładziemy ser mozzarella pokrojony w plastry lub starty na tarce. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 20 minut aż ser będzie się ciągnął. Smacznego !
Porady
Mozzarellę możemy posypać słodka papryką i pieprzem .
Komentarze