Zapiekanka mięsna z bakłażanem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wspaniała aromatyczna i lekko pikantna zapiekanka mięsno-warzywna

  • 60 min

Składniki:

  • 2- 3 duże bakłażany
    2 czerwone papryki
    1/2 małej papryczki chilli
    1 mała cukinia
    2 mięsiste pomidory
    60dag mielonej wieprzowiny (chuda łopatka)
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 gałązki świeżego lubczyku lub zielonej pietruszki

    sos beszamelowy:
    350 ml mleka
    40g mąki
    40 g masła
    sól , pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Sosy

Zapiekanka mięsna z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso przepuść przez maszynkę do mięsa
    2. Posiekaj drobniutko paprykę i cebulę i zaszklij na oleju
    3. Posiekaj w kostkę cukinię i chilli i dodaj do smażonych warzyw
    4. Zmielone mięso posól, popieprz, dodaj usmażone warzywa oraz drobniutko pokrojony lubczyk lub pietruszkę i bardzo dobrze wymieszaj- podziel masę mięsną na dwie części.
    5. Bakłażany umyj i pokrój wzdłuż na plastry o grubości ok. 1,5 cm
    6. Plastry ułóż na dużym półmisku i każdy z nich posyp dobrze solą
    7. Odstaw bakłażany na 10-15 minut
    8. pomidory posiekaj w kostkę po pozbawieniu ich gniazd nasiennych
    9. Po upływie tego czasu spłucz dokładnie sól wraz z utworzonym płynem
    10. Naczynie żaroodporne wysmaruj dobrze olejem oraz posyp tartą bułką
    11. Dno naczynia wyłóż plastrami bakłażana
    12. Na warstwę bakłażanów wyłóż teraz równo jedną cześć farszu mięsnego, przykryj plastrami bakłażana.
    13. Czynność powtórz z kolejną częścią farszu i bakłażanów
    14. Nagrzej piec do 170 stopni
    15. Wstaw zapiekankę do nagrzanego pieca 30minut.
    16. Przygotuj szybko białą zasmażkę z mąki i masła, rozprowadź zimnym mlekiem, gotuj na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany- odstaw z ognia
    17. Wyjmij zapiekankę z pieca, ulóż pokrojone w kostkę pomidory i zalej doprawionym sosem
    18. Wstaw ponownie do gorącego pieca do czasu, aż sos się zarumieni
    19. Podaj zapiekankę odrobinę przestudzoną
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować