Zapiekanka mięsna z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso przepuść przez maszynkę do mięsa
2. Posiekaj drobniutko paprykę i cebulę i zaszklij na oleju
3. Posiekaj w kostkę cukinię i chilli i dodaj do smażonych warzyw
4. Zmielone mięso posól, popieprz, dodaj usmażone warzywa oraz drobniutko pokrojony lubczyk lub pietruszkę i bardzo dobrze wymieszaj- podziel masę mięsną na dwie części.
5. Bakłażany umyj i pokrój wzdłuż na plastry o grubości ok. 1,5 cm
6. Plastry ułóż na dużym półmisku i każdy z nich posyp dobrze solą
7. Odstaw bakłażany na 10-15 minut
8. pomidory posiekaj w kostkę po pozbawieniu ich gniazd nasiennych
9. Po upływie tego czasu spłucz dokładnie sól wraz z utworzonym płynem
10. Naczynie żaroodporne wysmaruj dobrze olejem oraz posyp tartą bułką
11. Dno naczynia wyłóż plastrami bakłażana
12. Na warstwę bakłażanów wyłóż teraz równo jedną cześć farszu mięsnego, przykryj plastrami bakłażana.
13. Czynność powtórz z kolejną częścią farszu i bakłażanów
14. Nagrzej piec do 170 stopni
15. Wstaw zapiekankę do nagrzanego pieca 30minut.
16. Przygotuj szybko białą zasmażkę z mąki i masła, rozprowadź zimnym mlekiem, gotuj na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany- odstaw z ognia
17. Wyjmij zapiekankę z pieca, ulóż pokrojone w kostkę pomidory i zalej doprawionym sosem
18. Wstaw ponownie do gorącego pieca do czasu, aż sos się zarumieni
19. Podaj zapiekankę odrobinę przestudzoną
Komentarze