Bułeczki drożdżowe z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki wsypujemy drożdże, sól, jajka , wlewamy ciepłe mleko i dodajemy cukier. Wyrabiamy ciasto około 15 minut. Rozpuszczone masło dodajemy powoli i dalej zagniatamy. Ciasto powinno być jędrne i sprężyste. Następnie odkładamy je w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 2 godziny. Cukier mieszamy z cynamonem a żółtko roztrzepujemy z mlekiem. Po dwóch godzinach jeszcze raz zagniatamy ciasto i wałkujemy na grubość około 1,5 cm . Wykrawamy kształt pączków oponek. Smarujemy żółtkiem z mlekiem i posypujemy cukrem i cynamonem. Wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Temperatura 180 stopni.
Porady
Czas pieczenia zależy od wielkości naszych pączków.
Komentarze