Sałatka z kurczakiem, rukolą i kaparami

4.5 (150 ocen)

  • 30 min

Przepyszna sałatka, w sam raz na lekką kolację.

  • 30 min

Składniki:

  • 1/4 żółtej papryki
    2 łyżeczki kaparów
    12 czarnych oliwek
    2 łyżki czerwonej porzeczki
    1 łyżka łuskanego słonecznika
    1 łyżeczka oleju z pestek dyni
    1/2 piersi z kurczaka
    2 szczypty suszonego tymianku
    kolorowy pieprz w młynku
    sól morska
    3 szczypty kurkumy
    3 garście rukoli
    1 liść kapusty pekińskiej
    1 mała czerwona cebula
    oliwa z oliwek z aromatem czerwonego pieprzu z rozmarynu
    sok z cytryny

    pieczywo najlepiej ciepłe bułeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z kurczakiem, rukolą i kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka przyprawiamy kurkumą, tymiankiem, solą morską oraz kolorowym pieprzem i podsmażamy delikatnie na oleju z pestek dyni. Po chwili przykrywamy pokrywka i dusimy jeszcze około 10 minut.

    Warzywa myjemy. Do salaterki wkładamy rukolę wraz z kapustą pekińską. Wykładamy wystudzonego kurczaka wraz z wytworzonym sosem. Układamy kolejno: żółtą pokrojoną paprykę, piórka czerwonej cebuli, porzeczkę, kapary, oliwki. Całość skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą z aromatem rozmarynu i czerwonego pieprzu. Solimy delikatnie i posypujemy uprażonym słonecznikiem.

Porady

Do sałatki polecam ciepłe bułeczki. Czerwoną porzeczkę można zastąpić granatem. Zamiast oliwy z określonym aromatem możemy dodać zwykłej, doprawiając ziołami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować