Pyszna zapiekanka makaronowa z niewielką ilością mięsa i dużą ilością warzyw
Składniki:
KURCZAK + MARYNATA:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 łyżka octu winnego
1 łyżka oleju rzepakowego
sól
pieprz
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
1-2 łyżki oleju rzepakowego
1 mały bakłażan
1 cebula cukrówka
1 ząbek czosnku
1 młoda cukinia
3 pomidory
czubata łyżka koncentratu pomidorowego 30%
zioła prowansalskie
sól
pieprz
40 dag ugotowanego al’dente makaronu gramigna (waga po ugotowaniu) – mogą też być np. kolanka
około 20 dag sera gouda w wiórkach
kilka pomidorków koktajlowych
masło do wysmarowania formy
Zapiekanka makaronowa z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś przygotowałam sobie dzień wcześniej. Opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i pokroiłam w kosteczkę. Oprószyłam solą, pieprzem, polałam olejem i octem winnym, wymieszałam, zamknęłam w pojemniczku i odstawiłam do lodówki.
2.Makaron ugotowałam al’dente w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu, odcedziłam, przelałam zimną wodą.
3.Wszystkie warzywa opłukałam. Bakłażana pokroiłam w plastry grubości około 1 cm, z obu stron posypałam solą, odstawiłam na pół godziny. Wypuszczony sok wytarłam papierowym ręcznikiem, plastry pokroiłam w kostkę.
Pomidory nacięłam na krzyż, sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skóry i pokroiłam w dużą kostkę.
Cukinię i cebulę pokroiłam w kostkę, ząbek czosnku posiekałam.
4.W rondlu rozgrzałam olej, obsmażyłam kawałki kurczaka, dodałam cebulę i czosnek, a kiedy się zeszkliły, dołożyłam bakłażana i dusiłam pod przykryciem, aż zaczął mięknąć.
Następnie dodałam cukinię, a po chwili – pomidory. Wymieszałam, doprawiłam do smaku koncentratem pomidorowym, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Dusiłam bez przykrycia, aż odparowała większość płynu.
5.Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem.
Dwa naczynia żaroodporne o wymiarach 22x14 cm wysmarowałam masłem.
Do sosu dodałam ugotowany makaron i połowę wiórków goudy, dokładnie wymieszałam.
6.Masę rozłożyłam do foremek. Wierzch posypałam pozostałym serem i obłożyłam przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
Zapiekałam przez 20 minut.
Komentarze