Zapiekanka makaronowa z bakłażanem

4.5 (159 ocen)

Pyszna zapiekanka makaronowa z niewielką ilością mięsa i dużą ilością warzyw

Składniki:

  • KURCZAK + MARYNATA:
    1 pojedyncza pierś z kurczaka
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżka oleju rzepakowego
    sól
    pieprz
    POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
    1-2 łyżki oleju rzepakowego
    1 mały bakłażan
    1 cebula cukrówka
    1 ząbek czosnku
    1 młoda cukinia
    3 pomidory
    czubata łyżka koncentratu pomidorowego 30%
    zioła prowansalskie
    sól
    pieprz
    40 dag ugotowanego al’dente makaronu gramigna (waga po ugotowaniu) – mogą też być np. kolanka
    około 20 dag sera gouda w wiórkach
    kilka pomidorków koktajlowych
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś przygotowałam sobie dzień wcześniej. Opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i pokroiłam w kosteczkę. Oprószyłam solą, pieprzem, polałam olejem i octem winnym, wymieszałam, zamknęłam w pojemniczku i odstawiłam do lodówki.
  • 2. Makaron ugotowałam al’dente w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu, odcedziłam, przelałam zimną wodą.
  • Przygotowanie warzyw 3. Wszystkie warzywa opłukałam. Bakłażana pokroiłam w plastry grubości około 1 cm, z obu stron posypałam solą, odstawiłam na pół godziny. Wypuszczony sok wytarłam papierowym ręcznikiem, plastry pokroiłam w kostkę.
    Pomidory nacięłam na krzyż, sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skóry i pokroiłam w dużą kostkę.
    Cukinię i cebulę pokroiłam w kostkę, ząbek czosnku posiekałam.
  • Kolejność dodawania składników 4. W rondlu rozgrzałam olej, obsmażyłam kawałki kurczaka, dodałam cebulę i czosnek, a kiedy się zeszkliły, dołożyłam bakłażana i dusiłam pod przykryciem, aż zaczął mięknąć.
    Następnie dodałam cukinię, a po chwili – pomidory. Wymieszałam, doprawiłam do smaku koncentratem pomidorowym, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
    Dusiłam bez przykrycia, aż odparowała większość płynu.
  • Mieszanie sosu z makaronem i serem 5. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem.
    Dwa naczynia żaroodporne o wymiarach 22x14 cm wysmarowałam masłem.
    Do sosu dodałam ugotowany makaron i połowę wiórków goudy, dokładnie wymieszałam.
  • Przed wstawieniem do piekarnika 6. Masę rozłożyłam do foremek. Wierzch posypałam pozostałym serem i obłożyłam przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
    Zapiekałam przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować