Zapiekanka makaronowa z bakłażanem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana umyj z zimnej wodzie i osusz ,następnie go na plastry o grubości około 4mm, oprósz solą i odstaw na 20 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody z bakłażana, który się zebrał.Rozgrzej patelnie, wlej trochę oliwy i obsmaż bakłażana z obu stron.
Na patelnię wlewamy kilka łyżek oliwy, rozgrzewamy i wrzucamy mięso mielone, posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy 5 minut. Z pomidorów ściągamy skórę, ścieramy i mieszamy z koncentratem pomidorowym oraz drobno posiekanymi ziołami . Dodajemy do patelni, mieszamy, dusimy aż powstanie gęsty sos.Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Makaron świderki gotujemy al dente, odcedzamy, mieszamy z sosem na patelni i 10 dag parmezanu.
Tortownicę smarujemy oliwą, na dno kładziemy papier do pieczenia. Wykładamy szczelnie połową plastrów bakłażanów, aby lekko na siebie nachodziły, wykładamy cały makaron,kładziemy ser gouda i przykrywamy resztą plasterków bakłażana oraz paroma plastrami pomidora, mocno dociskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na około 30 min. Po wyjęciu zostawiamy danie na 10-15 minut, po tym czasie staramy się zdjąć obręcz i pokroić jak tort. Smacznego :)
Komentarze