Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fetą, serem żółtym i kukurydzą

4.49 (193 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Łatwe i ekspresowa w przygotowaniu zapiekanka.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g makaronu kokardki
    450 g mrożonego szpinaku
    270 g sera feta
    100 g sera mozzarella
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki śmietany 18%
    100 g kukurydzy z puszki
    sól i pieprz
    gałka muszkatołowa
    2 łyżki masła
    1 łyżka bułki tartej.
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Dania z makaronem Ser

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fetą, serem żółtym i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fetą, serem żółtym i kukurydzą 1. Szpinak rozmrozić i podsmażyć na łyżce masła, aż do odparowania całej wody. Następnie dodać połowę sera feta. Kiedy ser już się rozpuści i przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
  • Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fetą, serem żółtym i kukurydzą 2. Następnie dodać śmietanę i smażyć aż wszystko zgęstnieje. Makaron ugotować w osolonej wodzie al'dente. Odcedzić go i przestudzić.
  • Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fetą, serem żółtym i kukurydzą 3. Naczynie żaroodporne wysmarować pozostałym masłem i wysypać bułka tartą. Na dno wyłożyć ugotowany makaron a na to równomiernie wyłożyć szpinak.
  • Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, fetą, serem żółtym i kukurydzą 4. Ser mozzarella zetrzeć na tarce i posypać nim szpinak, następnie posypać odsączoną kukurydzą i pozostałym serem feta pokrojonym w kostkę. Piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 40-45 minut. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Makaron Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować