Makaronowa zapiekanka z kukurydzą, wędliną i serem żółtym.

4.5 (201 ocen)

  • 45 min

Taką zapiekankę przygotowuje się bardzo szybko. Wystarczy 45 minut. Jest bardzo pyszna i sycąca. Do tego prosta w wykonaniu i niedroga. Polecam.

  • 45 min

Składniki:

  • 50 dag makaronu rurki
    2 duże cebule
    1 puszka kukurydzy
    20 dag dobrej jakościowo wędliny
    25 dag sera żółtego

    Dodatkowo:
    olej rzepakowy
    przyprawa do makaronu według uznania
    sól do smaku
    1 łyżeczka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Dania z makaronem

Makaronowa zapiekanka z kukurydzą, wędliną i serem żółtym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy i kroimy w cienkie paseczki, następnie smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju. Cebuli mocno nie rumienimy. Wędlinę kroimy w paseczki i wrzucamy do cebuli, chwilę przesmażamy i studzimy.
  • 2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem jednej łyżki oleju do miękkości. Ugotowany odcedzamy i lekko studzimy. Mieszamy, żeby się nie posklejał.
  • 3. Kukurydzę odsączamy dokładnie z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 4. Do makaronu dajemy cebulę z wędliną, kukurydzę i połowę sera, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku przyprawą do makaronu i solę.
  • 5. Formę do zapiekania smarujemy masłem, przekładamy makaron. posypujemy pozostałym serem żółtym i zapiekamy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 6. Gotowe danie podajemy. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować