Oszukane zrazy z mięsa mielonego w sosie własnym

4.26 (185 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Te oszukane zrazy bardzo nam zasmakowały:). Robi się je zdecydowanie szybciej niż te klasyczne, różnią się smakiem, ale w niczym im nie ustępują. Polecam, na pewno zaskoczą gości.

  • 60 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
    100g wędzonego boczku
    2 duże cebule
    2 ząbki czosnku
    3 ogórki kiszone
    1 czerstwa bułka
    1 jajko
    sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
    2 łyżki mąki
    4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    olej
Wystaw ocenę:

4.26 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zrazy

Oszukane zrazy z mięsa mielonego w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojony w kostkę boczek podsmażamy na patelni, studzimy. Cebulę i ogórki kroimy bardzo drobno. Bułkę moczymy w ciepłej wodzie, odciskamy. W misce mieszamy ze sobą mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę, jajko, sól, pieprz, paprykę słodką i majeranek (przyprawy w ilości do smaku).
  • 2. Z mięsa formujemy kulę wielkości pięści. Rozpłaszczamy ją na dłoni lub folii na kształt owalu, na środku układamy cebulę, ogórka i boczek. Formujemy w podłużne rolady.
  • 3. Na mocno rozgrzanym oleju obsmażamy zrazy z każdej strony do bardzo mocnego zarumienienia (tylko wtedy uzyskamy sos). Zalewamy 300 ml wody, dusimy pod przykryciem przez 45 minut obracając zrazy co jakiś czas. W razie potrzeby dolewamy wodę. Na koniec do sosu dodajemy mąkę rozrobioną z odrobiną zimnej wody, sól, przyprawy i natkę pietruszki. Dusimy do momentu aż sos zgęstnieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować