Pulpeciki w sosie pieczarkowo-śmietaowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone układamy w misce. Dodajemy pokrojoną w kostkę połowę cebuli, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, odciśniętą z mleka bułkę, jajko. Przyprawiamy solą,pieprzem oraz majerankiem. Wyrabiamy mięso. Następnie formujemy niewielkie pulpety, które obtaczamy w mące. Mięsko wkładamy do gotującej wody z jedną kostką rosołową. Gotujemy około 20 minut. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Odstawiamy.
2.W tym czasie przygotowujemy sos. Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanym na patelni maśle smażymy cebulkę. Dodajemy pieczarki. Smażymy do odparowania wody z grzybów. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie dolewamy około 2 szklanki wody. Pieczarki dusimy do miękkości. Jeśli w między czasie woda wygotuje się, dolewamy po trochu wywaru z pulpetów. Tak, aby pieczarki nie smażyły się, tylko dusiły. Następnie dodajemy 3 łyżki mąki wymieszane z połową szklanki wody. Mieszamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy aż sos będzie jednolity. Do gorącego sosu dodajemy pulpety. Gotujemy jeszcze przez chwilę.
3.Nasze pulpety możemy podawać z ziemniaczkami, ryżem lub makaronem.
Komentarze