Pulpeciki w sosie pieczarkowo-śmietaowym

4.5 (195 ocen)

  • 35 min

Pulpeciki wcale nie muszą być nudne. Wręcz przeciwnie - mogą być bardzo ciekawym i smacznym daniem.

  • 35 min

Składniki:

  • - 500 g mięsa mielonego z szynki
    - 500 g pieczarek
    - 200 g śmietanki 30 %
    - 2 cebule
    - 1 kostka rosołowa
    - 1 bułka namoczona w mleku
    - natka pietruszki
    - ząbek czosnku
    - 1 jajko
    - mąka (3 łyżki do sosu oraz około pół szklanki do pulpetów)
    - sól, pieprz, majeranek
    - 2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Pulpeciki w sosie pieczarkowo-śmietaowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone układamy w misce. Dodajemy pokrojoną w kostkę połowę cebuli, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, odciśniętą z mleka bułkę, jajko. Przyprawiamy solą,pieprzem oraz majerankiem. Wyrabiamy mięso. Następnie formujemy niewielkie pulpety, które obtaczamy w mące. Mięsko wkładamy do gotującej wody z jedną kostką rosołową. Gotujemy około 20 minut. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Odstawiamy.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy sos. Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanym na patelni maśle smażymy cebulkę. Dodajemy pieczarki. Smażymy do odparowania wody z grzybów. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie dolewamy około 2 szklanki wody. Pieczarki dusimy do miękkości. Jeśli w między czasie woda wygotuje się, dolewamy po trochu wywaru z pulpetów. Tak, aby pieczarki nie smażyły się, tylko dusiły. Następnie dodajemy 3 łyżki mąki wymieszane z połową szklanki wody. Mieszamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy aż sos będzie jednolity. Do gorącego sosu dodajemy pulpety. Gotujemy jeszcze przez chwilę.
  • 3. Nasze pulpety możemy podawać z ziemniaczkami, ryżem lub makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować