Obiad w jednym naczyniu, gdzie idealnie łączą się ze sobą ziemniaki, filet z kurczaka, szpinak i podsmażone z cebulką kurki. Całość zalana sosem śmietanowo- jajecznym, polecam :)
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 pojedyńczy filet z piersi kurczaka
300 g świeżego szpinaku
3-4 ziemniaki
500 g kurek
1 cebula
2 łyżki startego żółtego sera
2 ząbki czosnku
3 jajka
pół szklanki śmietany 18 proc
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
olej do smażenia
masło do wysmarowania formy
Zapiekanaka ziemniaczano - mięsna ze szpinakiem i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć, obrać, ugotować na pół twardo w lekko posolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić, a następnie pokroić w półplasterki.
2.Kurczaka umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć z każdej strony na rumiano. Następnie przyprawić solą, pieprzem i zdjąć z patelni. Na tej samej patelni podsmażyć umyte i oczyszczone kurki, aż do odparowania wody. Cebulę posiekać i dorzucić do grzybów. Chwilę podsmażyć, aż cebula się zeszkli. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Szpinak opłukać i przełożyć na suchą patelnię. Odparować, wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i gałką muszkatołową. Chwilę poddusić i wystudzić.
4.Okrągłą formę do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć na przemian pokrojone ziemniaki, szpinak i kurki z cebulą. Jajka roztrzepać ze śmietaną, rozciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Sosem śmietanowo-jajecznym zalać zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec 20 minut, aż masa jajeczna się zetnie. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem. Podawać na ciepło. Smacznego!
Komentarze