Polędwiczki drobiowe ze szpinakiem i kurkami

4.5 (191 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Mój ulubiony szpinak, tym razem w wydaniu z białym mięsem, doskonałe danie na wykwintny obiad, czy też przyjęcie dla gości.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 polędwiczek z piersi kurczaka
    przyprawa do pieczonego kurczaka firmy Kotanyji + mąka do oprószenia
    masło klarowane
    ok. 800 g szpinaku mrożonego (najlepszy szpinak w liściach)
    ok. 300 g kurek (mogą być mrożone)
    2 średnie cebule
    4 ząbki czosnku
    łyżka masła
    sól i pieprz mielony
    500 ml śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Polędwiczki drobiowe ze szpinakiem i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przepuścić przez praskę.
    Na rozgrzane masło wrzucić cebulę, zeszklić, teraz dodać szpinak i dusić do odparowania soku, dodać sól, pierz, czosnek, podlawać po trochu śmietanką, 10 minut przed końcem dodać posiekane kurki.
  • 2. Polędwiczki oprószyć przyprawą i mąką, lekko zrumienić na maśle klarowanym, gorące ułozyć na gotowym szpinaku.

    Smacznego :)

Porady

Doskonale pasują do makaronu lub kaszy jaglanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować