Mój ulubiony szpinak, tym razem w wydaniu z białym mięsem, doskonałe danie na wykwintny obiad, czy też przyjęcie dla gości.
1 godz. 30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
10 polędwiczek z piersi kurczaka
przyprawa do pieczonego kurczaka firmy Kotanyji + mąka do oprószenia
masło klarowane
ok. 800 g szpinaku mrożonego (najlepszy szpinak w liściach)
ok. 300 g kurek (mogą być mrożone)
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
łyżka masła
sól i pieprz mielony
500 ml śmietany kremówki
Polędwiczki drobiowe ze szpinakiem i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przepuścić przez praskę.
Na rozgrzane masło wrzucić cebulę, zeszklić, teraz dodać szpinak i dusić do odparowania soku, dodać sól, pierz, czosnek, podlawać po trochu śmietanką, 10 minut przed końcem dodać posiekane kurki.
2.Polędwiczki oprószyć przyprawą i mąką, lekko zrumienić na maśle klarowanym, gorące ułozyć na gotowym szpinaku.
Komentarze