Naleśniki ze szpinakiem i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, mleka, wody, 2 łyżek oleju, jajka i szczypty soli przygotuj płynne ciasto na naleśniki. Ciasto odstaw na godzinę. Następnie smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron.
2.Szpinak odparuj na suchej patelni z dodatkiem wody, odciśniętego przez praskę czosnku i gałki muszkatołowej. Wystudź i przełóż do miski. Na pozostałym oleju podsmaż umyte, oczyszczone i osuszone kurki. Zimne przełóż do miski ze szpinakiem. Do całości pokrusz ser pleśniowy. Przypraw do smaku pieprzem i delikatnie wymieszaj. Farszu nie trzeba solić, gdyż słony smak uzyskamy dzięki serowi.
3.Na rozłożone naleśniki nakładaj farsz, zwiń w naleśnik, posyp pozostałym farszem. Podawaj ciepłe z sosem czosnkowym.
Komentarze