Naleśniki ze szpinakiem i kurkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Smaczny sposób na naleśniki: ze szpinakiem, serem pleśniowym i kurkami. Polecam podawać z sosem czosnkowym :)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
    pół szklanki wody
    pół szklanki mleka
    2 łyżki oleju
    1 jajko
    350 g świeżego szpinaku
    200 g sera pleśniowego (lazur złocisty-żółty)
    300 g kurek
    gałka muszkatołowa
    1 ząbek czosnku
    4 łyżki oleju
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Ser

Naleśniki ze szpinakiem i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, mleka, wody, 2 łyżek oleju, jajka i szczypty soli przygotuj płynne ciasto na naleśniki. Ciasto odstaw na godzinę. Następnie smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron.
  • 2. Szpinak odparuj na suchej patelni z dodatkiem wody, odciśniętego przez praskę czosnku i gałki muszkatołowej. Wystudź i przełóż do miski. Na pozostałym oleju podsmaż umyte, oczyszczone i osuszone kurki. Zimne przełóż do miski ze szpinakiem. Do całości pokrusz ser pleśniowy. Przypraw do smaku pieprzem i delikatnie wymieszaj. Farszu nie trzeba solić, gdyż słony smak uzyskamy dzięki serowi.
  • 3. Na rozłożone naleśniki nakładaj farsz, zwiń w naleśnik, posyp pozostałym farszem. Podawaj ciepłe z sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Lazur Ser pleśniowy Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować