Risotto ze szpinakiem i kurkami

0 (0 ocen)

Ostatnio rozsmakowaliśmy się w risotto w różnych wersjach, tym razem zrobiłam je ze świeżym szpinakiem i kurkami.

Składniki:

  • 120 g ryżu do risotto (u mnie ciemny Uncle Ben's)
    •100 ml. białego p/w wina
    •350 ml. warzywnego bulionu
    •1 cebula + 1 ząbek czosnku drobno posiekane
    •1/2 płaskiej łyżki masła + 1/2 łyżki oliwy do smażenia
    •szczypta świeżego lub suszonego tymianku + szczypta białego pieprzu
    •na koniec do ryżu pół łyżki masła
    •ok. 200 g świeżego szpinaku + płaska łyżka masła do smażenia
    •ok. 200 g świeżych kurek
    •sól morska świeżo mielona do smaku
    •na wierzch łyżka tartego sera pleśniowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto ze szpinakiem i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1urex58 1. Na oliwie i maśle przeszklić pokrojoną cebulę, dodając pod koniec czosnek, przyprawić solą i tymiankiem, teraz suchy ryż i wszystko smażyć na średnim ogniu ok. 8 - 10 minut, cały czas mieszając aby nam się nie przypalił.

    Zalać wszystko winem i dusić do momentu aż się całkowicie wchłonie, teraz dodawać po 2 łyżki (nie więcej) bulionu warzywnego aż do jego wyczerpania, cały czas pilnować i mieszać.

    Na drugiej patelni rozgrzać masło, dodać liście szpinaku i po kilku minutach posiekane kurki, dusić do utraty soków, przyprawić do smaku solą i pieprzem, gotowe dodać do ryżu, wymieszać.
  • image-0sa2x2c 2. Podać na liściach sałaty, na wierzch zetrzeć schłodzony ser pleśniowy złoty lazur.
  • image-1v6wv5u 3. Smacznego życzę :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować