Risotto ze szpinakiem i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na oliwie i maśle przeszklić pokrojoną cebulę, dodając pod koniec czosnek, przyprawić solą i tymiankiem, teraz suchy ryż i wszystko smażyć na średnim ogniu ok. 8 - 10 minut, cały czas mieszając aby nam się nie przypalił.
Zalać wszystko winem i dusić do momentu aż się całkowicie wchłonie, teraz dodawać po 2 łyżki (nie więcej) bulionu warzywnego aż do jego wyczerpania, cały czas pilnować i mieszać.
Na drugiej patelni rozgrzać masło, dodać liście szpinaku i po kilku minutach posiekane kurki, dusić do utraty soków, przyprawić do smaku solą i pieprzem, gotowe dodać do ryżu, wymieszać.
2.Podać na liściach sałaty, na wierzch zetrzeć schłodzony ser pleśniowy złoty lazur.
Komentarze