Zakręcone pączki waniliowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te urocze pączusie wbrew pozorom są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Jedynie czas oczekiwania na podrośnięcie ciasta wydłuża cały proces. Pączki po usmażeniu mają chrupiącą skórkę i mięciutki środek. Można je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Nasze rozeszły się bardzo szybko, tak bardzo nam smakowały :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g mąki
    8g drożdży instant
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    jajko
    łyżka octu lub spirytusu
    kilka kropel ekstraktu waniliowego
    200g mleka
    40g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Ciastka Pączki

Zakręcone pączki waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko i masło podgrzać do rozpuszczenia. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i ciepłe (nie gorące!) mleko. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i podzielić na 12 części. Z każdej formować długi na ok. 40 cm wałeczek. Wałeczek złożyć na pół i skręcić jak obwarzanka, zlepiając dokładnie końce. Pączki odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.

    Pączki po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować