Zakręcone pączki

0 (0 ocen)

Polecam zamiast tradycyjnych pączków. Cynamonowo- jabłkowe nadzienie z pewnością może konkurować z różanym. Dodatkowo pączki mają inny, ciekawy kształt.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 0,5 kg maki,
    • ¾ szklanki mleka,
    • ½ kostki masła,
    • 5 dag drożdży,
    • Szczypta soli,
    • Kieliszek rumu,
    • 4 żółtka,
    • 1 jajko,
    • ½ szklanki cukru kryształu,
    Dodatkowo:
    • Około 450 g obranych jabłek,
    • 3 łyżki cukru kryształu,
    • 1 łyżeczka cynamonu,
    • Olej do smażenia,
    • Białko do posmarowania ciasta w miejscu zlepienia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery Pączki

Zakręcone pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane jajka i cukier przed ubijaniem 1. Masło topimy. Studzimy.
    Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy pozostawimy do podrośnięcia.
    Miedzy czasie jajka, żółtko i cukier ubijamy na puszysta masę.
  • dodanie tłuszczu 2. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy do niego pozostałą mąkę, mleko, sól oraz ubite jajka. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Pod koniec wlewamy tłuszcz. Zagniatamy jeszcze 5 minut. Tuż przed końcem zagniatania dodajemy rum.
  • Pozostawienie ciasta do wyrośnięcia 3. Ciasto powinno odchodzić od ręki oraz garnka. Gotowe ponownie pozostawiamy do podrośnięcia (w ciepłe miejsce).
    Między czasie przygotowujemy nadzienie.
  • pokrojone jabłka 4. Jabłka kroimy w kostkę.
  • cynamonowy cukier 5. Cukier łączymy z cynamonem.
  • rozwałkowane ciasto posypane jabłkami 6. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość około 1 cm formując prostokąt. Na rozwałkowane ciasto wykładamy jabłka.
  • posypanie cukrem cynamonowym 7. Posypujemy je częścią cynamonowego cukru.
  • zwinięta rolada 8. Zwijamy roladę. Miejsce łączenia smarujemy wcześniej białkiem.
  • pozostawione pączki do wyrośnięcia 9. Uformowana roladę kroimy w plastry o grubości około 2,5 cm. Plastry układamy na stolnicy i pozostawiamy by delikatnie podrosły.
    Podrośnięte ślimaczki przekładamy na rozgrzany olej i smażmy z obu stron do zrumienienia. Usmażone pączki wykładamy na papierowy ręczniczek. Wierzch posypujemy pozostałym cynamonowym cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować