Polecam zamiast tradycyjnych pączków. Cynamonowo- jabłkowe nadzienie z pewnością może konkurować z różanym. Dodatkowo pączki mają inny, ciekawy kształt.
Składniki:
Ciasto:
• 0,5 kg maki,
• ¾ szklanki mleka,
• ½ kostki masła,
• 5 dag drożdży,
• Szczypta soli,
• Kieliszek rumu,
• 4 żółtka,
• 1 jajko,
• ½ szklanki cukru kryształu,
Dodatkowo:
• Około 450 g obranych jabłek,
• 3 łyżki cukru kryształu,
• 1 łyżeczka cynamonu,
• Olej do smażenia,
• Białko do posmarowania ciasta w miejscu zlepienia
Zakręcone pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło topimy. Studzimy.
Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy pozostawimy do podrośnięcia.
Miedzy czasie jajka, żółtko i cukier ubijamy na puszysta masę.
2.Gdy rozczyn podrośnie dodajemy do niego pozostałą mąkę, mleko, sól oraz ubite jajka. Zagniatamy ciasto około 10 minut. Pod koniec wlewamy tłuszcz. Zagniatamy jeszcze 5 minut. Tuż przed końcem zagniatania dodajemy rum.
3.Ciasto powinno odchodzić od ręki oraz garnka. Gotowe ponownie pozostawiamy do podrośnięcia (w ciepłe miejsce).
Między czasie przygotowujemy nadzienie.
4.Jabłka kroimy w kostkę.
5.Cukier łączymy z cynamonem.
6.Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość około 1 cm formując prostokąt. Na rozwałkowane ciasto wykładamy jabłka.
7.Posypujemy je częścią cynamonowego cukru.
8.Zwijamy roladę. Miejsce łączenia smarujemy wcześniej białkiem.
9.Uformowana roladę kroimy w plastry o grubości około 2,5 cm. Plastry układamy na stolnicy i pozostawiamy by delikatnie podrosły.
Podrośnięte ślimaczki przekładamy na rozgrzany olej i smażmy z obu stron do zrumienienia. Usmażone pączki wykładamy na papierowy ręczniczek. Wierzch posypujemy pozostałym cynamonowym cukrem.
Komentarze