Galette z cukinią i ricottą

0 (0 ocen)

Galette popularne w wersji słodkiej z różnymi, sezonowymi owocami jak i w wersji wytrawnej, z różnymi nadzieniami. Dziś postawiłam na wytrawną wersję, która świetnie komponuje się z lekkim, czerwonym winem.

Składniki:


  • Ciasto

    220 g mąki
    120 g zimnego masła
    2 łyżki kwaśniej śmietany
    3 łyżki zimnej wody
    1/3 łyżeczki soli

    Nadzienie

    1 średnia cukinia
    250 g sera ricotta
    25 g parmezanu
    25 g mozzarelli
    1 ząbek czosnku
    1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    pieprz kolorowy
    sól

    Dodatkowo

    1 żółtko
    1 łyżeczka oliwy z oliwek

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Dania główne

Galette z cukinią i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ciasto

    Do mąki dodajemy śmietanę, pokrojone masło, wodę i sól. Dość szybko zagniatamy jednolite ciasto, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce około godziny.

    Nadzienie

    Cukinię dokładnie myjemy i kroimy na plasterki. Rozkładamy je na ręczniku papierowym i delikatnie solimy. Pozostawiamy tak na 30 minut. Po tym czasie cukinia puści sok, który usuwamy przykrywając plasterki cukinii drugim ręcznikiem papierowym.
  • 2. Do ricotty dodajemy starty parmezan, mozzarellę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość doprawiamy bazylią, odrobiną soli i świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu. Mieszamy do połączenia się składników.
    Ciasto wałkujemy na okrąg o wymiarach 30 cm i przekładamy na papier do pieczenia. Na środek wykładamy nadzienie serowe i smarujemy nim całą powierzchnię pozostawiając 5 cm wolnego brzegu. Na nadzieniu serowym układamy plasterki cukinii zaczynając od zewnętrznej krawędzi. Plasterki cukinii powinny lekko zachodzić na siebie.
  • 3. Smarujemy delikatnie cukinię oliwą z oliwek i posypujemy odrobiną świeżo zmielonego, kolorowego pieprzu. Brzeg ciasta zawijami do środka i smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną zimnej wody. Tak przygotowane galette wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 30-40 minut. Brzegi ciasta powinny być rumiane. Galette świetnie smakuje podany na ciepło jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować